Regionfullmäktige, Västra Götalands regionen
Regionfullmäktige, Västra Götalands regionen Bild: Thomas Schulz

S flörtar öppet med M i regionen

På riksplan ter dig sig nästan omöjligt. Men när makten över Västra Götalands 50 miljardersbudget ska fördelas säger Socialdemokraterna att de kan samarbeta med Moderaterna. Moderaterna utesluter inte heller ett samarbete med Socialdemokraterna och öppnar även upp för V och SD.
– Av en rad skäl är det högst osannolikt men jag tillhör inte de som säger att jag aldrig kommer att göra någonting, säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M).

ANNONS

Precis som på de flesta andra politiska nivåer ser regionvalet i Västra Götaland på förhand ut att landa i ett splittrat valresultat.

De styrande partierna M, L, KD, C och MP vill fortsätta att regera men få tror att mandaten kommer att räcka till för en egen majoritet.

S öppnar för samarbete åt höger

Även på andra sidan blockgränsen verkar en majoritet svårfångad.

Regionrådet Alex Bergström (S) berättar att han gärna ser en koalition liknande den som rådde mellan 2010 och 2014, då Socialdemokraterna styrde med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Han öppnar också upp får att återskapa det styre som regionen hade mellan 2000 och 2010 då S satt tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna (då Folkpartiet).

ANNONS
Alex Bergström (S)
Alex Bergström (S) Bild: Peter Wahlström

– Vi samarbetade i tio år och det var ett väldigt bra samarbete, säger han.

Men även den sammansättningen kan bli för knapp för en majoritet. Om inte heller det skulle räcka säger Alex Bergström att Socialdemokraterna kan tänka sig att samarbeta med Moderaterna och Kristdemokraterna för att få ett stabilt styre.

– Mycket talar för att valresultatet kommer att göra att en majoritet blir svår att få till. Då kan vi inte utesluta Moderaterna eller Kristdemokraterna även om de ligger väldigt långt ifrån oss. Men vi går till val på vårt valprogram och de på sitt, säger Alex Bergström.

M vill hålla alla alternativ öppna

Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) skrockar när han hör att Socialdemokraterna öppnar upp för ett samarbete. Samtidigt förtydligar han att valresultatet kan kräva att ovana dörrar måste öppnas.

Johnny Magnusson (M), vice ordförande regionstyrelsen
Johnny Magnusson (M), vice ordförande regionstyrelsen Bild: foto Sergio Joselovsky

– Vi siktar på att de fem partier som styr i dag ska fortsätta att göra det. Det är vårt förstahandsval. Men om väljarna splittrar rösterna så att det blir svåröverskådligt, då får vi se över möjligheterna att lösa det på andra sätt.

Ett av de sätten är ett samarbete med Socialdemokraterna. Johnny Magnusson vill inte heller stänga dörren helt för Vänsterpartiet och, till skillnad från S, inte heller för att samarbeta med Sverigedemokraterna.

ANNONS

– Av en rad skäl är det högst osannolikt men jag tillhör inte de som säger att jag aldrig kommer att göra någonting.

ANNONS