Sjukvård, sjukhus, vård, vårdpersonal
Sjukvård, sjukhus, vård, vårdpersonal Bild: Stefan Bennhage

Satsning för att säkra personal inom hälso- och sjukvård

Nyanlända med sjukvårdsbakgrund ska snabbare få svensk yrkeslegitimation. Regionstyrelsen har beslutat att 5 miljoner från välfärdsbidraget ska gå till bland annat praktik.

ANNONS
|

Regionstyrelsen var enig i beslutet om att underlätta arbetet för att nyanlända som är sjukvårdsutbildade utanför EU/EES ska få svensk legitimation. I förslaget som klubbades igenom på tisdagen avsätts 5 miljoner från Välfärdsbidraget 2019 till insatser för att deras legitimation snabbare ska bli giltig i Sverige.

Pengarna kommer att gå till utbildning i yrkessvenska med sjukvårdsintroduktion för läkare och sjuksköterska, praktisk tjänstgöring för personer med legitimationsyrken samt praktik i sjukvården inför kunskapsprov.

Legitimationsansökningar ökar

Bakgrunden till förslaget är det stora brist på personal inom hälso- och sjukvård. Sedan 2014 har man därför arbetat med insatser för nyanlända inom legitimationsyrken.

De personer som är utbildade utanför EU/EES som ansöker om legitimation hos Socialstyrelsen ökar - koncernkontoret som ligger bakom förslaget anser därför att Sveriges största offentliga arbetsgivare måste påverka och förbättra arbetet med att ta till vara på utlandsutbildades kompetens.

ANNONS
ANNONS