Serievåldtäktsman kan ha slagit till igen

ANNONS
|

På fredagen hölls en häktningsförhandling i Varbergs tingsrätt mot en man i 45-årsåldern som är misstänkt för en våldtäkt och ett rån som inträffade i Veddige i slutet av november förra året. Tingsrätten valde då att häkta honom på sannolika skäl misstänkt för brotten.

Mannen är sedan tidigare häktad misstänkt för en våldtäkt och ett rån på en parkeringsplats i ett naturreservat på Getterön i Varberg. Detta ska ha inträffat klockan elva på kvällen den 19 januari i år.

Mannen anhölls i sin frånvaro några dagar senare men kunde efter några timmar hämtas in till polisen.

I ett häktningsprotokoll framgår det att mannen "förnekar gärningarna". Han påstår att han köpt en sexuell tjänst och medger att han tagit en mobiltelefon - men detta ska inte ha skett "genom våld eller hot om våld".

ANNONS

Serievåldtäktsman

Mannen är sedan tidigare dömd till flera våldtäkter.Enligt Aftonbladet kan mannen vara en av de värsta serievåldtäktsmännen i Sverige. I slutet av 1980-talet och början av 1990-talet ska mannen ha utsatt ett stort antal kvinnor för övergrepp i området kring Tensta i Stockholm, skriver tidningen.

Mannen ska då ha haft en luva över huvudet med hål för ögonen och han var beväpnad med kniv när han överföll kvinnorna.

År 1988dömdes han till fängelse i fyra år för fyra våldtäkter. Men under en permission flydde han utomlands. Han återvände dock snart och efter två nya överfall greps han igen, skriver Aftonbladet. Handömdes då för misshandel och ofredande - för det fick han fängelse i två månader.

Sedan dröjde det inte länge innan han dömdes ytterligare en gång, då för försök till våldtäkt till fängelse i ett år. Och två år senare dömdes han till fängelse i 2,5 år för en överfallsvåldtäkt, enligt tidningen.

Försvann spårlöst

Men det straffet avtjänade han inte - han försvann spårlöst och verkställigheten preskriberades, skriver Aftonbladet.

Efter några år flyttade mannen till Varberg och det är där som han nu misstänks för nya våldtäkter.

I ett utdrag ur mannens belastningsregister framgår det att han dömdes för köp av sexuell tjänst till dagsböter på 3500 kronor under 2015. Dessutom har han dömts för en rad trafikbrott.

ANNONS

I en personutredning har mannen uttryckt att han behöver delta i kriminalvårdens Relations- och samlevnadsprogram "för att förstå sin problematik och anledning till att han åter har köpt sex.

På torsdagen skickade åklagarmyndigheten ut ett pressmeddelande rörande mannen. Där framgår det att mannen, som Aftonbladet skrev om, är dömd för sexbrott sedan tidigare.

-De tidigare brotten syns inte i mannens belastningsregister. Äldre domar gällande personer över 18 år gallras ur belastningsregistret tio år efter frigivningen vid fängelsestraff, om personen under tiden inte har dömts för något nytt brott. Nu har utredare plockat fram tidigare domar och det arbetet är inte avslutat ännu. Så här långt har vi fått fram tre tidigare domar om våldsbrott och sexualbrott från 1988, 1990 och 1992. Än så länge vet jag inte om de äldre domarna har någon påverkan i nuvarande utredning. Nu fortsätter förundersökningen om de två händelser som mannen är häktad för, säger åklagare Ginger Johansson i ett uttalande.

ANNONS