Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

En idrottsledare verksam i Bohuslän misstänks för ett stort antal sexuella ofredanden och har begärts häktad. Foto: Andreas Carlsson
En idrottsledare verksam i Bohuslän misstänks för ett stort antal sexuella ofredanden och har begärts häktad. Foto: Andreas Carlsson

Sexbrottsmisstänkt idrottsledare släppt

Den idrottsledare i Bohuslän som har begärts häktad, misstänkt för ett stort antal sexuella ofredanden, släpptes idag efter häktningsförhandlingar i Uddevalla tingsrätt.

Idrottsledaren, som Bohusläningen har skrivit om tidigare, anhölls tidigare i veckan misstänkt för flera sexuella övergrepp. Kammaråklagare Katarina Olsson hade begärt att mannen skulle häktas, men han släpptes idag efter häktningsförhandlingar i Uddevalla tingsrätt.

– Jag har inte övervägt om jag ska överklaga det beslutet än, säger Katarina Olsson.

Skälen hon angett för häktning var att det fanns risk för att idrottsledaren skulle försvåra utredningen eller fortsätta med brottslig verksamhet. Men tingsrätten tyckte inte att det vägde upp det intrång som det innebär för honom att sitta häktad.

– Jag tycker att det var ett korrekt beslut att han inte skulle häktas, säger idrottsledarens advokat Linn Scholander.

Idrottsledaren är fortfarande på sannolika skäl misstänkt för 15 sexuella ofredanden och ett fall av sexuellt tvång, där det senare är en grövre form av övergrepp.

– Sexuellt ofredande är oerhört brett. Det kan vara alltifrån att man säger något till någon eller tar på någon. Sexuellt tvång är något mer. Det kan vara hur man tar på någon eller hur man förmår någon att ta på sig själv. Det är lite allvarligare karaktär än ofredande, säger Göran Gustafsson, förundersökningsledare på polisen.

Att mannen misstänks för 16 fall av sexofredanden behöver inte betyda att det är så många. Det kan handla om samma offer som utsatts flera gånger.

– Jag vet inte i nuläget exakt hur många målsägande det är. Jag vet fem anmälningar som jag har sett själv, säger Göran Gustafsson.

Är det ovanligt med så många fall?

– Det kan vara ovanligt. Men om någon börjar prata om det kanske någon annan säger att det har jag också råkat ut för, säger Göran Gustafsson.

Nån har trätt fram och sen har det rullat på?

– Ja, det kan vara så enkelt, säger Göran Gustafsson.

Övergreppen ska ha ägt rum i flera olika kommuner i Bohuslän- och Göteborgstrakten, bland annat i en föreningslokal och i mannens hem. Brotten ska ha skett under perioden januari 2016 till slutet av augusti i år. Offren är alla unga människor, och de anmälningar som Göran Gustafsson har sett gäller pojkar, men om de är under 15 vill inte han inte svara på.

– Det kan det, vara men det säger jag inte att det är. Det är inte vuxna. Med tanke på att de personer som är involverade är unga så säger vi väldigt lite med hänsyn till alla inblandade.

Idrottsledaren har varit verksam i flera föreningar, men har stängts av efter anklagelserna om övergrepp.

MEST LÄST