Sjukskriven polis körde buss – och fick full ersättning

Polisen var sjukskriven och fick sjukpenning. Samtidigt jobbade han extra som busschaufför. Nu döms han för bidragsbrott – och riskerar att bli av med jobbet.

ANNONS
|

Mannen arbetade som polis i Göteborg. Men för några år sedan var hanhelt sjukskriven under en period på grund av en utmattningsdepression. Under denna period, som varade i ungefär tio månader, fick han ersättning på drygt 93 400 kronor för mycket från Försäkringskassan.

Trots detta jobbade han samtidigt extra som busschaufför – ett extraarbete han inte anmälde till Försäkringskassan.

Förnekar

Polismannen har förnekat att han "uppsåtligen eller av grov oaktsamhet begått gärningen". Däremot har han godtagit att han fått för hög sjukpenning på grund av extrajobbet.

Han påstår att han sagt till polisen att han hade anmält busskörandet som bisyssla, och trodde att alla jobb anmäldes till Försäkringskassan.

ANNONS

Han döms nu till villkorlig dom för bidragsbrott vid tolv tillfällen. Rätten skriver i domen att det genom vittnesmål inte har kommit fram att han lämnat uppgifter till polisen eller Försäkringskassan att han jobbade under sjukskrivningen.

Borde insett

Tingsrätten skriver att "det torde vara allmänt bekant för personer med en god förankring i samhället, till vilka man måste räkna poliser, att uppgifter om extrajobb under sjukskrivningen måste kommuniceras med Försäkringskassan så att rätt ersättning erhålls".

De anser att han trots sin sjukskrivning ändå varit i stånd att ta på sig ansvaret som det innebär att köra buss. De anser också att han därför måste ha insett att han fått för hög sjukpenning.

I domen framgår det att polisens personalansvarsnämnd i ett yttrande skrivit att polisen "kommer att skiljas från sin anställning om han döms för uppsåtligt bidragsbrott men att han sannolikt inte kommer att skiljas från tjänsten om han döms för enbart vårdslöst bidragsbrott".

En villkorlig dom ska kombineras med ett bötesstraff om det inte finns särskilda skäl som talar mot detta. Eftersom polisen nu riskerar att förlora sin anställning som polis på grund av domen anser de att detta ska bedömas som ett särskilt skäl och därför får han inte böter.

ANNONS
ANNONS