Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Stor halkrisk när kylan slår till mot Göteborg

Vintern lyser med sin frånvaro till skillnad från för 22 år sedan, så skidorna får stanna hemma. Men se upp på vägen. Meteorologerna varnar för blixthalka i Väst.

För 22 år sedan var Göteborg begravt i snö efter en kraftig novemberstorm. Många fick stanna hemma från sina jobb och andra planerade aktiviteter. När snön lagt sig åkte folk skidor i innerstan, till och med vid Götaplatsen. Men så ser det inte ut denna helg, två decennier senare. Trots det kommer kylan på besök i Västra Götaland.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca, drar det ner kallare så kallad polarluft från norr under söndagen. Och redan under lördagskvällen varnar han för att det kan bli glashalt på vägarna. 

Kan frysa på

– Om det är blött på vägarna under lördagskvällen blir det glashalt när det fryser på senare under kvällen. Halkan kommer då att hålla i sig till söndag morgon, säger Christoffer Hallgren.

Söndagen kommer att börja på plussidan av termometern men slutar med minusgrader. Det kommer att vara runt två plusgrader på dagen för att sedan sjunka till mellan tre och fyra minusgrader, och det kan bli ännu kallare och kylan kan vara långvarig. 

– Som det ser ut just nu kommer den att stanna till mitten på veckan, säger Christoffer Hallgren.

För dem som annars tyckt att november varit en varm månad har förvisso rätt. Enligt Christoffer Hallgren har november varit både varmare och torrare än normalt. Temperaturen har hittills varit två grader varmare än normalt och det har kommit hälften så mycket regn som normalt. Men samtidigt är november inte över än och mycket kan hända.

Var är snön?

Men någon riktig vinter med snö är inte i sikte. Enligt Christoffer Hallgren kan det komma lite snö under söndagen blandat med regn. Men den lilla snön som faller kommer inte att ligga kvar på den varma marken. För att det ska räknas som vinter måste dygnsmedeltemperaturen ligga under nollan i fem dagar på raken. 

Så än är det inte dags att plocka fram skidorna eller pulkan. 

MEST LÄST