Stor trafikpåverkan efter hårda vindar

Nedfallna träd, inställda tåg och en avstängd bro. Nattens vindar ställde till det en hel del i trafiken under fredagen.

ANNONS
|

Det har blåst rejält under ett dygn, men framemot fredagskvällen har det lugnat ner sig lite. Dock blåser det fortfarande hårda vindar ute vid kusten.

SMHI har utfärdadeklass 1-varningar för kuling på Vänern, Skagerack och Kattegatt och för mycket hårda vindar sydväst om Vänern, i inre Dalsland och i hela Bohuslän. Värst var det vid kusten.

– Det är faktiskt i Bohuslän det är som blåsigast i hela södra Sverige, säger meteorologen Per Holmberg på vädertjänsten Foreca.

Han menar att det varit som värst under natten och morgonen.

– Det är inte förrän nu på eftermiddagen som vinden börjat avta. Men det kommer hålla i sig under kvällen också.

ANNONS

Vid kusten har det blåst över 29 meter per sekund på vissa ställen, vilket är en starkare storm.

Inställda tåg

Tågtrafiken på Bohusbanan mellan Uddevalla och Strömstad ställdes på torsdagskvällen in på grund av blåsten. Även de tidigaste morgontågen fick ställas in och ersättas med buss.

– Man ställde in morgonturen och ska syna igenom banan om man kan köra igen. Man räknar nog med att komma igång klockan åtta, säger Katarina Wollfram på Trafikverket och fortsätter:

– De har jobbat hela natten och röjt. Inte väntat till morgonen utan tagit hand om det hela vartefter.

Vid 8-tiden kunde Västtrafik meddela att tågtrafiken går som planerat igen.

– I nuläget kommer det inte vara några fler inställda tåg än de som redan är inställda, säger Jonathan Nord, störningskoordinator.

Blir det några förseningar?

–Några minuter här och där, men inget större. Det handar om mellan två och fem minuter.

Tågbanan har kontrollerats och inga större skador upptäcktes.

– De brukar göra det på morgonen på Bohusbanan och vi har inte hört något. Så de har inte hittat något.

På flera ställen i området har vägar blockerats av nedfallna träd. Bland annat i Hogdal där trafiken under natten inte alls kunde passera. Väg 908 från Steneröd blockeras i skrivande stund av träd.

ANNONS

Uddevallabron avstängd

Under natten var också Uddevallabron avstängd i ett par timmar. Och tidigt på fredagsmorgonen är fortfarande trafikpåverkan stor.

– Bron stängde vid ettiden men ska vara öppen igen nu på morgonen. Jag vet inte exakt vad det handlade om för blockeringar men när det blåser kan det komma saker på vägen. sägerKatarina Wollfram.

Men vid 8-tiden på morgonen fick Uddevallabron stängas av igen.

– Det stämmer att Uddevallabron är avstängd för tung trafik på grund av det rådande vädret. Och jag vet inte hur länge den kommer vara stängd, säger Pär Aronsson på Trafikverket.

Den tunga trafiken dirigeradesom via väg 44 (Gamla E6). Men på fredagskvällen var den öppen igen.

Nedfallna träd och skräp

Under dagen har det varit flera nedfallna träd och andra föremål som blockerat vägar. Bland annat på väg 172 från Nordmanneröd till Lane. På väg 832 från Herrestad till Hogstorpsmotet har trafiken påverkats på grund av skräp som ligger på vägen.

– Man skickar ut folk för att ta hand om träden och åtgärda problemet efterhand. Det förekommer främst på mindre vägar där det är kraftiga vindar, sägerPär Aronsson på Trafikverket.

ANNONS