Tågen rullade i två timmar - trots bombhot

ANNONS
|

I torsdags förra veckan bombhotades två MTR-tåg i Sverige.

Det ena tåget stoppades bara några hundra meter innan Göteborgs Central och det andra stoppades i Södertälje.

SVT Väst rapporterar nu att tågen rullade i nära två timmar efter att hoten framfördes.

Tåget i Göteborg stoppades klockan 13.49 på torsdagseftermiddagen och åtta minuter senare, klockan 13.57, stoppades tåget i Södertälje.

Nära 300 passagerare evakuerades från tågen och tågtrafiken lamslogs i över tre timmar mellan Göteborg och Stockholm under tiden som polisen sökte igenom tågen och passagerarnas bagage.

Cecilia Närfors vid polisen i Stockholm Syd, leder förundersökningen efter hoten som rubriceras som grovtolaga hot mot grupp eller grovt falsk larm.

ANNONS

För SVT uppger Närfors att hoten mot tågen meddelades via MTR:s kundtjänst strax före klockan 12.00 på torsdagen. Närfors vill däremot inte gå in på om hoten riktadesvia telefon, e-posteller brev.

– Budskapet bestod av att man skulle spränga de här två tågen, säger Cecilia Närfors till SVT.

Resenärer satt kvar på tågen

Uppgifterna betyder att nära 300 passagerare helt ovetandes satt kvarombord på tågeni nära två timmar efter att bombhoten framfördes.

Bengt Olsson är presschef påTrafikverket. Han uppger för GP tågtrafikenstoppades så fort Trafikverket upplystes om hoten avpolisen.

– I vår logg kan jag se att vi fick in det här till vår trafikledningscentral gällande tåget i Göteborg 13.49. 13.50 hade vi tryckt på nödstoppet som stänger elförsörjningen till hela bangården vid Göteborgs central, säger Bengt Olsson.

När det gäller tåget i Södertälje uppger han att Trafikverket fick informationen 13.57.

– När det gäller stoppet i Södertälje var det lite stökigare då tåget stod ute längs linjen. Vi beslutade därför att köra in det till stationen vid Södertälje syd för att kunna evakuera och det tog cirka 20 minuter, säger Bengt Olsson.

Från tågbolaget MTR:s sida kan man inte svara på varför det tog nära två timmar från dess att hoten framfördes tills att tågen togs ur trafik.

ANNONS

– Vi har väldigt noggranna rutiner angående säkerheten, men det är polisen som fattar besluten och trafikverket som genomför dem, sedan samarbetar vi naturligtvis, säger Johan Söör till SVT.

Söör vill av säkerhetsskäl inte kommentera hur MTR:s rutiner ser ut vid händelser som vid bombhoten i förra veckan, men uppger att bolaget kommer att ta lärdom och analysera hur situationen hanterades.

Ingen gripen

Ingen person har ännu gripits misstänkt för händelsen. Förundersökningsledaren Cecilia Närfors uppger att polisens utredning fortsatt fokuserar på att hitta den eller dem som framfört hoten.

Något farligt föremål hittades inte på något av de två tågen som undersöktes av Nationella bombskyddet.

GP har sökt Cecilia Närfors på polisen för en kommentar gällande varför beslut om att utrymma tågen först togs nära två timmar efter att hoten framfördes.

Hoten mot tågen utreddestill en början som två separata händelser. Polisen i region Väst inledde en så kallad särskild händelse efter hotet mot tåget i Göteborg, vilket innebar att polisen hademöjlighet att begära förstärkning från andra polisområden.

Tommy Nyman är presstalesman vid polisen i region Väst. Nymanuppger att han inte har kännedom om hur processen såg ut innan beslutet togs om att utrymma tåget i Göteborg.

– Jag vet inte hur det hanterades. Det jag vet är att båda ärendena dagen efter betraktadessom ett hot och att det utreds av polisen i Stockholm, säger Tommy Nyman.

ANNONS
ANNONS