Tankbilen är bärgad

Tankbilen som hamnade i diket och läckte bränsle nära Trestad Center bärgades tidigt på tisdagsmorgonen. – Vi har haft god hjälp med många experter, säger Peter Grönros, inre befäl vid Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

ANNONS
|

Det var vid 19-tiden på måndagen som räddningstjänsten fick larm om att en tankbil hamnat i diket vid infarten till avfallsanläggningen Heljestorp, alldeles intill torpet Solliden, nära Trestad Center.

Ett område på ett par hundra meter runt om tankbilen spärrades av.

Det ska ha funnits elva kubikmeter diesel och sex kubikmeter bensin i tankbilen och eftersom den började läcka fick räddningstjänsten säkerställa så att det inte började brinna eller att tankbilen exploderade.

Hela natten höll man på med att bland annat att tömma och bärga tankbilen.

– Det har varit en utdragen historia. Nu är den bärgad och sanering av marken ska påbörjas under morgonen, säger Peter Grönros klockan 6.15 på tisdagen.

ANNONS

Man vet i nuläget inte hur mycket bränsle som har läckt ut.

– Innan vi bärgade bilen fick vi tömma den på bränsle till en annan tankbil, det är på det sättet vi sen kan se hur mycket som runnit ut. Men vi vet ännu inte hur mycket.

Många personer har varit involverade i nattens arbete.

– Vi har haft god hjälp med många experter på plats. Det gäller att vara försiktig när bensin läcker ut. Det är både brandfarligt och det finns explosionsrisk, så det gäller att veta vad man gör.

Läs också:Tankbil i dike – risk för explosion

Från Närf var styrkan från Vänersborg och delar från Trollhättan på plats, runt åtta-nio personer tidvis.

– Det har också varit ambulans, polis, kemresurs, oljesanering, bärgare, kranbil och slamsugning. Även föraren av tankbilen var med och hjälpte till.

Vägen var avstängd till klockan 5 på tisdagsmorgonen.

Enligt polisen har föraren uppgett att tankbilens bromsar inte fungerade.

– Vi ska göra en teknisk undersökning av bilen när den har bärgats, säger Stefan Joanzon vid Trollhättepolisen.

Föraren ska ha klarat sig utan personskador.

ANNONS