Lastbilschauffören Andreas Cöster från Mölndal filmar varje meter han kör med en så kallad dashcam. En hel del av medtrafikanterna han möter visar upp ett minst sagt suspekt trafikvett.
Lastbilschauffören Andreas Cöster från Mölndal filmar varje meter han kör med en så kallad dashcam. En hel del av medtrafikanterna han möter visar upp ett minst sagt suspekt trafikvett. Bild: Privat

Truckdriver–Andreas filmer visar verkligheten i trafiken

Med en så kallad dashkamera filmar lastbilsföraren Anders Cöster, 35, varenda meter han kör i trafiken. Filmerna gör nu succé på nätet där tittarna både förfaras över bilisternas usla trafikvett men även charmas av Sveriges fantastiska natur.
– Det finns två typer av tittare, de som gillar det brutala och de som gillar naturen, säger chauffören.

ANNONS
|

Anderas Cöster från Mölndal har kört lastbil i 16 år. Sedan en tid tillbaka gör han också succé på Youtube.

I sin egen kanal publicerar Andreas delar av det material som han varje arbetspass filmar med sin dashkamera som är monterad i hans förarhytt och som filmar vägen framför honom.

Sedan 2016 har kamerorna varit helt lagliga i Sverige.

– Jag har haft kameror lite längre än så och tidigare var det en gråzon. För mig är det en trygghet. Jag har blivit påkörd vid tre tillfällen och vid samtliga fall har jag kunnat visa att jag inte gjorde något fel tack vare filmerna, säger Andreas.

ANNONS

"Om någon undrar vad jag gör på jobbet"

Sedan han startade sin kanal på Youtube har hans filmer visats över 6 miljoner gånger. Det var ändå den gångna helgen som hans filmer blev virala på allvar då han laddade upp en video på Facebook och skrev: "Om nån undrar vad jag gör på jobbet", vilket tidigare har uppmärksammats av bland andra "Allt om Bilar".

– Jag brukar klippa ihop lite olika filmer. I den här filmen valde jag att ta med sekvenser där bilisterna kanske inte agerar som man önskar, säger Mölndalsbon.

Efter 16 år som yrkeschaufför är hans uppfattning ändå att de flesta agerar bra på de svenska vägarna, även om han menar att många kanske tar lite väl stora risker när de kör om lastbilar.

– Jag kan förstå att man vill komma förbi en lastbil som kör långsamt, men ibland undrar man till vilket pris, säger han.

Andreas Cöster understryker samtidigt att även yrkesföraren begår fel i trafiken och han är noga med att han själv inte vill framstå som "någon bitter trafikpolis".

Tittare lockas av Bohusläns skönhet

Andreas Cöster berättar att de farliga omkörningarna och bilisternas tillsynes usla trafikvett är det som för tillfället har fått hans Youtube-kanal att slå nya tittarrekord. När det kommer till hans mer etablerade följare är hans uppfattning att en betydande andel av dem anser att den svenska naturen är det viktigaste inslagen i filmerna.

ANNONS

– Jag kör mycket längs Bohuskusten har har tittare från hela världen. Många tycker att Sveriges natur är så otroligt fin och kommenterar den, häromdagen var det när jag var på väg ut till Öckerö.

– Jag brukar alltid lägga upp två, tre minuter i slutet av mina filmer när jag bara kör och det inte händer något speciellt. Det säger folk till mig att jag absolut inte får sluta med, säger Andreas Cöster.

ANNONS