Unga företagare mässade på Nova

Imponerande driftighet och kreativitet visades upp i Nova Arena under årets UF-mässa på lördagen. Flera av de 130 utställlarna från gymnasieskolor i Fyrbodal visade också prov på miljömedvetenhet genom återbruk och ekologisk hållbarhet.

ANNONS
|

En känsla av hopp om en bättre värld infann sig lite försiktigt i Nova Arena på Innovatumområdet i Trollhättan. Kloka ungdomar vet vad som lär krävas i framtiden om inte föregående generation löser klimatfrågan och minskar slöseriet med jordens resurser.

Många av de unga företagarna på gymnasienivå som ingår i skolans Ung Företagsamhet, UF, har inriktat sig på hållbarhet, rättvisetillverkning och ekologiska material.

I monter 12 berättar Erica Falkebäck från Praktiska gymnasiet i Trollhättan tillsammans med inresta assistenten Tilda Jonsson från Göteborg om ett sätt att bidra till att rädda utsatta havs- och skogsområden och hotade djurarter.

– Vi säljer armband i olika temafärger och 20 procent av försäljningen går till Världsnaturfonden, WWF. Genom att välja färg väljer man vad pengarna ska gå till; blått är havet, grönt är skogarna och organge räddar tigrar. Vi känner att det här är viktigt för oss, berättar Erica Falkebäck som driver Rädda djuren UF tillsammans med Matilda Knape som inte kunde delta på mässan.

ANNONS

Den som inte kan välja till vad man vill skänka pengar finns även armband utan temafärg.

Ett par montrar vidare håller Wizz UF till. Där är det Fairtrade, rättvisemärkt, och miljö som gäller. Louise Nagawa förklarar:

– Största problemet i världen är miljön och därför vill vi satsa på det. Genom att köpa t-shirts och hoodies, sweetshirttröjor med luva, som är fairtradetillverkade av fattiga kvinnor i Indien bidrar vi till att de får det bättre. Materialet i kläderna är av ekologisk bomull. Trycket har ett företag i Vänersborg gjort.

Och trycket, Wizzloggan, har Douglas Svensson som är vd i Wizz UF designat.

UF-mässan hölls i Nova Arena för andra året. För de unga företagarna betyder det ett försäljningstilfälle och få mässerfarenhet. Dessutom handlar det om att vinna en plats till SM i Ungt företagande i Stockholm i maj.

– I år har vi 188 anmälda bidrag till elva tävlingskategorier. Vinnaren i SM går vidare till EM i Bryssel i juli. Trenden i år är hantverk och att ta vara på spillmaterial för att tillverka andra produkter, berättar Jill Stor, regionchef för UF i Fyrbodal.

Från Uddevalla kom flera segrare. Triangle Turn UF fick pris för årets kooperativa företag, Cococrush UF, Plusgymnasiet utsågs till årets företag och årets produktutveckling. Ett tredjepris för åreta tjänst knep UF-Shoppen, Uddevalla gymnasieskola, årets hantverk stod Orust för genom Alliance UF.

ANNONS

I Fyrbodal finns i år 886 Unga företag, företag som till viss del på lektionstid drivs av gymnasieelever på ekonomiprogrammen.

Lokala pristagare

Ung företagsamhet innebär att elever får starta, driva och avveckla ett företag under sin gymnasietid.

Produkterna som de jobbar med har de själva valt. Som stöd har de sina lärare och rådgivare från det lokala näringslivet.

Vinnare, andra och tredjepristagare utsågs i elva tävlingskategorier. Till Årets UF-företag utsågs Cococrush från Uddevalla.

Skolor i Trollhättan och Vänersborg utmärkte sig i kategorierna:

• Hållbart företagande -

1. Dalslandslådan UF, Fridagymnasiet i Vänersborg

2. LantKuriren UF, Folkuniversitetets gymnasium i Trollhättan

(3. WestCoast Bag UF, Strömstads gymnasium i Strömstad)

• Årets säljare -

(1. Adam Johansson, Underlätta vardagen UF, Karlbergsgymnasiet i Åmål)

2. Louise Nagawa, Wizz UF, Magnus Åbergsgymnasiet i Trollhättan

(3. Leon Imming, Check the deal UF, Strömstads gymnasium i Strömstad)

• Årets vara -

1. Dalslandslådan UF, Fridagymnasiet i Vänersborg

(2. StayHydrated UF, Strömstads gymnasium i Strömstad)

(3. Inredning & Design UF, Karlbergsgymnasiet i Åmål)

• Årets tjänst -

(1. Check the deal UF, Strömstads gymnasium i Strömstad)

2. Aqua UF, Magnus Åbergsgymnasiet i Trollhättan

(3. UF-shoppen UF, Uddevalla gymnasieskola i Uddevalla)

• Årets monter -

1. Dalslandslådan UF, Fridagymnasiet i Vänersborg

(2. Life goes on UF, Uddevalla gymnasieskola i Uddevalla)

3. Smoothiekompaniet UF, Birger Sjöbergsgymnasiet i Vänersborg

• Årets UF-lärare -

Magnus Olsson, Fridagymnasiet i Vänersborg

ANNONS