Uppfyllde inte krav i kaosupphandling

Höstens vårdkaos drabbade uppemot tusen patienter i norra Bohuslän, och en person tog sitt liv. Bohusläningen kan nu avslöja att VG-regionen antog upphandlingsbudet trots att Evidens Care av allt att döma inte uppfyllde kraven.

ANNONS
|

Capio ville dra sig ur, NU-sjukvården var inte intresserade av att ta över. Och när Västra Götalandsregionen gjorde en första upphandling i början av 2015 kom inte ett enda anbud.

Vid nästa försök, ett knappt år senare, kom det in ett anbud – från Evidens Care. Men av allt att döma godkändes det trots att företaget inte uppfyllde ett av de obligatoriska kraven i upphandlingen.

Verksamheten upphörde 2010 Det kravet var nämligen att företaget skulle ha bedrivit en liknande verksamhet "avseende psykiatrisk hälso- och sjukvård för vuxna med minst en årsarbetare" under de två senaste åren. Med andra ord skulle Evidens Care ha haft åtminstone en anställd som på heltid ägnat 2014 och 2015 åt att behandla patienter med psykiatriska diagnoser.

ANNONS

Men all verksamhet i företaget upphörde 2010. I stället hänvisar man till annan verksamhet som ska ha bedrivits i helt andra bolag än det som vann upphandlingen.

– Vi gjorde en bedömning av deras sammanlagda erfarenheter, säger Barbro Hedin, enhetschef på enheten för specialistvård på Västra Götalandsregionen.

LÄS OCKSÅ: V sa nej till att göra en upphandling

Äger bara en procent Hon var själv inte delaktig i upphandlingen, men Bohusläningen får inte prata med de tjänstemän som var det utan är hänvisade till att ställa våra frågor till Barbro Hedin.

– Malmö var en del. Dessutom var det privat verksamhet i Lysekil och privat verksamhet i Göteborg. Och sedan hade man bedrivit klinisk forskning, säger hon.

Verksamheten i Malmö som hon hänvisar till gäller företaget Integrerad Närsjukvård i Malmö, som Evidens nämner i sitt anbud som ett pågående uppdrag. Men Evidens äger enbart en procent av det företaget, vilket inte nämns i ansökan.

– Man kan vara verksam i högre utsträckning än man är delägare, så enbart delägarskapet säger ju inte detta, säger Barbro Hedin när Bohusläningen konfronterar henne med uppgifterna.

LÄS MER:Karl af Geijerstam: Evidensaffären– en absurd, byråkratisk soppa

"Det har varit ett samtal" På vilket sätt Evidens varit delaktiga i bolaget under de två senaste åren, utöver att de ägde en procent, kan hon inte svara på. Inte heller får vi något konkret besked vad som menas med privat verksamhet i Lysekil och Göteborg, eller under vilket bolag den verksamheten ska ha bedrivits. Det framgår inte heller av anbudet.

ANNONS

– Det kan jag inte säga mer än att det blev den sammanlagda bedömningen, det har varit ett samtal, man har haft ett samtal med dem och ställt frågor. Och det fanns lite annat där man hade erfarenhet också.

Det andra företag som ingår i Evidenskoncernen, Evidens AB, driver det som kallas Högskolan Evidens. Enligt företagets årsredovisning handlar det om "forskning, utveckling och utbildning inom kognitiv terapi" liksom "coachning, handledning samt företagskonsultationer". Men ingen vård.

"Det är ju ingen liten verksamhet" Syftet med kravet att företagets skulle ha bedrivit en liknande verksamhet de två senaste åren, var för att visa att de hade kapacitet och förmåga att starta upp tre öppenpsykiatriska mottagningar och ta emot de mellan 900 och 1000 patienterna från dag ett.

– Man behöver ha erfarenhet för att bygga upp det här, det är ju ingen liten verksamhet, säger Barbro Hedin.

LÄS MER:Förlängde inte mediciner – trots överenskommelse

Skyllde på Evidens När Bohusläningen i höstas intervjuade tjänstemännen Barbo Hedin och Maria Sallin, som ansvarade för avtalet med Evidens, uttryckte de att kaoset som uppstått i samtliga fall var Evidens eget fel.

– Med det vi vet nu, så ser vi att Evidens inte har haft kapacitet att rigga verksamheten och dra igång den. Då hade de inte begärt att i samförstånd avveckla verksamheten. Men fortfarande kan jag inte säga att det var en felaktig bedömning, sa Barbro Hedin då.

ANNONS

Bohusläningen har inför den här publiceringen låtit Evidens ta del av de uppgifter som förekommer i artiklarna. Varken ägaren och grundaren Tommy Nordén eller Evidens vd Anna Nordén ställer upp på en intervju, men Anna Nordén låter via mejl hälsa att hon tycker att vår utgångspunkt är felaktig och att uppgifterna vi lyfter fram saknar betydelse. Hon menar vidare att det framgår av anbudet – samma anbud som Bohusläningen tagit del av – på vilket sätt Evidens Care uppfyllde kraven i upphandlingen.

LÄS MER:

Fakta: Psykiatrikaoset – detta har hänt

Evidens Care tog den 1 september 2016 över ansvaret för öppenvårdspsykiatrin från Capio Psykiatri, efter en upphandling där enbart Evidens hade visat intresse.

Övergången mellan Capio och Evidens fungerade inte, och första tiden präglades av kaos. Evidens saknade tillgång till journaler och medicinlistor, och många patienter kom inte fram när de sökte vård.

För flera patienter hade medicinerna tagit slut redan under Capios tid, utan att de fick förnyade recept.

En patient tog sitt liv medan kaoset pågick.

Ingen av de inblandade parterna Evidens, Västra Götalandsregionen eller Capio vill ta på sig skulden för det inträffade.

ANNONS