"Jag är inte helt förtjust i Hallands sätt att bedriva sin kampanj", konstaterar Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande.
"Jag är inte helt förtjust i Hallands sätt att bedriva sin kampanj", konstaterar Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande.

Västra Götaland har tröttnat på Halland

Det nyväckta hoppet om att Halland trots allt får vara kvar som egen region grusas återigen av den statliga indelningskommittén. – Vi har inte ändrat oss, säger huvudsekreteraren Johan Krabb till tidningen. Samtidigt gör Västra Götaland klart att man inte tänker vänta in Halland för att bilda storregion, men ser Kungsbacka som en naturlig del av den.

ANNONS
|

– Vill Halland komma med senare är det redan färdigpratat. Då får de exempelvis acceptera den skattesats och modell för vårdval som vi och Värmland har kommit överens om. Skulle man i stället gå till Skåne vore det onaturligt om Kungsbacka följde med, menar Johnny Magnusson (M), ordförande i regionstyrelsen i Västra Götaland. För ett parveckor meddelade indelningskommittén att tre storregioner är redo att bildas redan 2019 – en Norrlandsregion, en Svealandsregion och en västsvensk region med Västra Götaland och Värmland. Halland fanns nu inte längre med som tilltänkt regionpartner, vilket väckte förhoppningar hos halländska regionpolitiker. –Jag har sett rubriker om att "nu är Halland räddat", men vi i indelningskommittén utgår fortfarande från den ursprungliga kartan. Det vi säger är att vi inte ser förutsättningar för en storregion som inkluderar Halland 2019, utan att man får jobba i två steg där nästa tillfälle blir 2023, säger Johan Krabb. Men tankarna påatt ombilda Västra Götalandsregionen två gånger, först 2019 tillsammans med Värmland och sedan 2023 med Halland, gillas inte av Johnny Magnusson. – Nej, nej, det vill vi inte hålla på med. Att bilda region tar mycket tid och kraft. Vi satsar på att bilda ny region 2019 och inleder det arbetet tillsammans med Värmland om en månad, säger han. Samtalen med Halland beskriver han i dagsläget som obefintliga. – Vid de möten som vi haft tillsammans med indelningskommittén har de halländska företrädarna vägrat att prata. Och eftersom Halland kampanjar som de gör och säger att vi dumma och dåliga på alla sätt så känns det inte så meningsfullt. Om de nu anser att vår sjukvård är så kass, borde de väl sluta köpa vård av oss redan nu, konstaterar Johnny Magnusson. Att Halland skullefå finnas kvar som eget län och region ser han inte som realistiskt. – Det handlar ju inte bara om en ny regionindelning, utan också om nya länsgränser som ska styra organisationen av de statliga myndigheterna. Med tanke på att Kungsbackas arbetsmarknad är helt integrerad med Göteborgs vore det minst sagt onaturligt att placera dem i Skåne. Mats Eriksson (M), regionstyrelsens ordförande i Halland, tar dock brösttonerna från kollegan i Västra Götaland med ro. – Det funkar inte att hota oss. Skulle vi missa en möjlighet att påverka så får vi väl ta det. Vi väljer att inte engagera oss eftersom vi varken vill ingå i en storregion 2019 eller 2023. Det är det mandat vi har från hallänningarna. I tisdags fickden halländska delegationen också möjlighet att föra fram sina synpunkter på regionreformen till civilminister Ardalan Shekarabi. – Det blev en knapp timmas möte där vi berättade om vårt arbetssätt och våra farhågor med att ingå i en storregion. Han lyssnade, men gjorde förstås inga utfästelser, säger Mats Eriksson.

ANNONS
ANNONS