Vårdval av tandreglering har nu stoppats i regionen.
Vårdval av tandreglering har nu stoppats i regionen. Bild: Ronny B Nilsson

Vårdval för tandreglering slopas

I ett år har regionen utrett ett vårdvalssystem för barn och ungas tandreglering till en kostnad på 1,5 miljoner kronor. Men i förra veckan tog det stopp, och utredningen avbryts efter inrådan av tjänstemännen.

ANNONS
|

För ett år sedan påbörjades arbetet med att utreda ett vårdvalssystem inom tandreglering för barn och unga. Beslutet kom från hälso- och sjukvårdsstyrelsen och syftet var att öka valfrihet, jämlikhet och mångfald samt säkra tillgängligheten.

Koncernkontoret har därefter bland annat tagit fram projektplan och gjort en risk- och konsekvensanalys, men utredningen har inte visat att vårdval för tandreglering skulle uppfylla de mål som beskrivits. Därför konstaterade tjänstemännen till hälso- och sjukvårdsstyrelsen att utredningen borde stoppas. Eftersom det inte finns några goda förutsättningar för införandet av vårdval inom den regionfinansierade tandregleringen.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har varit kritiska sedan tidigare och Sverigedemokraterna meddelade innan hälso- och sjukvårdsstyrelsemöte att de kommer att rösta för att stoppa utredningen.

ANNONS

På styrelsemötet på torsdagen ändrade även minoritetsstyret sig och samtliga var nu eniga att stoppa utredningen.

Hitintills har utredningen kostat drygt 1,6 miljoner kronor, om utredningen skulle fortsatt skulle notan landa på ytterligare 3,5 miljoner kronor under 2019.

"Svårt att ha jämlik vård med vårdval"

Men Håkan Linnarsson (S) andra vice ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, menar att det hade kunnat stoppas långt tidigare.

Håkan Linnarsson (S).
Håkan Linnarsson (S). Bild: Peter Wahlström

– Vi har påtalat problemen länge, det är väldigt svårt att ha jämlik vård när man vet sedan tidigare att vårdval försämrar för befolkningen på mindre orter, säger han.

Med en privatisering skulle barn vara tvungna att att åka längre för tandreglering, konstateras i utredningen. Patientunderlaget på landsbygden och i mindre städer är för dåligt och när privata vårdgivare inte har tillräckligt med patienter och verksamheten inte blir lönsam, riskerar de att enbart etablera sig i storstäder.

– Detta har vi vetat sedan tidigare, så visst hade vi kunnat spara de här 1,5 miljonerna, säger Linnarsson.

Ordförande för hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Jonas Andersson (L) anser inte att utredningen varit onödig.

Jonas Andersson (L).
Jonas Andersson (L). Bild: Peter Wahlström

– Det är ju därför vi utreder och tar fram underlag, för att se om förslagen håller eller inte. Det kan också mycket väl bli så att vi använder oss av delar i underlaget som vi sedan går vidare med, barnen i Västra Götaland har sämre tillgång än i till exempel Stockholm, vi behöver se hur vi kan ändra det, säger Jonas Andersson.

ANNONS
ANNONS