VÄSTRA KLEVGATAN.  De tre unga männen gick i backen ovanför Torget när en av dem misshandlades och blev allvarligt skadad.
VÄSTRA KLEVGATAN. De tre unga männen gick i backen ovanför Torget när en av dem misshandlades och blev allvarligt skadad.

Varnar för våld efter svår misshandel

En allvarlig misshandel inträffade under natten mot söndag på öppen gata i Strömstad. Nu avråder polisen från att hamna i diskussioner.

ANNONS
|

Enligt anhöriga ska de tre kompisarna ha gått på Västra Klevgatan under natten när en man plötsligt kastade sten mot sällskapet. När de stannade och frågade vad han gjorde slog han ett knytnävsslag mot ansiktet på en av de tre männen, som föll i gatan och slogs medvetslös. Han ådrog sig allvarliga huvudskador och fördes med ambulans till Näl.

Utredande polis Lars-Göran Bäckman bekräftar att en person utsatts för våld och därvid fallit i gatan och skadats. Huruvida det är en eller flera gärningsmän inblandade är inte klarlagt och än så länge finns ingen misstänkt.

– Det måste göras något åt våldet. Det handlar om liv och död. Det verkar som om gärningsmannen hade som mål att misshandla någon. Hade de inte varit tre hade den här unge mannen varit död nu, säger en anhörig.

ANNONS

Berättelsen följer ett mönster. För ett år sedan blev Mattias Oleniusson misshandlad av ett gäng när han var på väg hem från krogen.

– De kom upp bakom mig och kastade något som rasslade. När jag vände mig om hoppade de på mig, berättar han.

Han upplever att det finns en större otrygghetskänsla nu än tidigare i Strömstad.

– Häromdagen diskuterade vi om en kompis skulle gå hem ensam efter ett möte en vanlig vardagskväll. Han valde att gå men han mötte några gäng på vägen och tyckte det kändes otäckt, även om ingenting hände.

Polisinspektör Johan Hilding säger att det är en av polisens viktigaste uppgifter att skapa trygghet och att våldet i offentliga miljöer är ett problem sedan många år, inte bara i Strömstad.

– Jag upplever att det är lugnare i Strömstad nu än för ett år sedan, men det är inte lugnt, säger han.

De farligaste kvällarna är fredagar och lördagar när många är ute och på väg hem från krogen.

– Därför har vi fler polispatruller ute då än andra dagar. Minst två, ibland fler, säger Johan Hilding.

– Vi rör oss i anslutning till krogarna och brukar gå ur bilen och prata med folk till exempel vid stängningsdags. Vår närvaro har en lugnande effekt, säger han.

ANNONS

Men området är stort, från Svinesund till Gerlesborg och in i Bullaren. Är patrullerna långt bort när något händer får det kallas in hjälp från till exempel Lysekil eller Uddevalla.

Hans råd till dem som rör sig ute är att inte ge sig in i diskussioner.

– Det är inte bra att det är så och man ska inte behöva bli påhoppad för att man diskuterar, men risken är större.

– Folk behöver varnas så att de inte ger sig in i diskussioner, säger också den anhöriga till helgens offer.

ANNONS