Anna Dimming, naturvetare på Länsstyrelsen.
Anna Dimming, naturvetare på Länsstyrelsen. Bild: Tomas Ohlsson

Varningen: Plocka inte musslor

Länsstyrelsen avråder all självplock av musslor längs Västkusten och Statens Livsmedelsverk har stängt alla aktiva musselodlingar för skörd tillsvidare.

ANNONS
|

Anledningen är en giftproducerande alg som kan producera ett slags nervgift.

– Det är en relativt vanligt förekommande art, men när de samlas i större mängder kan de bli väldigt giftiga, säger naturvetaren marinekologen Anna Dimming som berättar att de noterade halter över gränsvärdet första gången 2014.

– Sedan dess har det fortgått och förra året hade vi rekordhöga halter av detta gift. Men det kan försvinna ganska fort. Varje mussla har ett utvecklat avgiftningssystem så efter ett tag försvinner giftet från musslorna, säger hon.

Algerna är från släktet Alexandrium (dinoflagellater).

– Man vet inte riktigt varför just den här arten ökat de senaste åren. Det finns lite olika teorier, men att det har blivit lite varmare i vattnet kan vara en orsak.

ANNONS

”Om man skulle känna stickningar runt munnen, läppar och tunga efter ha ätit musslor så ska man direkt vända sig till sjukvården”, skriver Länsstyrelsen i ett meddelande.

– Det har aldrig insjuknat någon i Sverige. Däremot är det någon i Norge på 80-talet och några i Europa som råkat illa ut. Har man ett dåligt allmäntillstånd innan blir man extra känslig, säger Anna Dimming och fortsätter:

– Men jag vill poängtera att de som finns i handeln är alltid kontrollerade och giftfria.

ANNONS