Vedputtning - lika roligt som på medeltiden

Det är spännande att gå tillbaka till medeltiden om så bara för en dag och en del kan man faktiskt ta med sig till nutiden. Som lekarna och ingefärsbrygden.

ANNONS
|

På onsdagen var det mer medeltid än vanligt vid Resteröds kyrka från 1100-talet. Det var Resterödsvecka och familjedag - allt i medeltidens tecken.

En av de första vi träffar är Vilde Lindgren, 7. Han sitter i medeltidskläder och säljer ingefärsbrygd för fem kronor muggen.

– Det är pappa som har gjort den men jag har hjälpt till, säger han.

Mamma Ingalill berättar att det bara är naturliga råvaror och mycket lite socker. Den är lätt kolsyrad, väldigt god och alla verkar gilla den.

Vilde tycker att medeltidskläderna är snyggare än vanliga kläder men varmare. Det håller kompisarna Truls Petrén och Leon Engelbrecht Lundström med om. För att jag ska förstå förtydligare de sig:

ANNONS

– Jag känner mig som en svettig grillad julskinka, säger Truls medan Leon jämför sig med en stekt kyckling och Vilde säger att det är som att vara en astronaut vid solen.

Men kul är det i alla fall för de springer omkring som tättingar upp och ner för grässlänterna vid kyrkan. Kyrkan och kyrkogården är en perfekt bakgrund till alla medeltidsklädda barn och vuxna.

Här leks många lekar - vedputtning där man rumpa mot rumpa ska slå ner varandras vedträ är jobbigt men roligt, ett litet motionspass helt enkelt. Vippepinne där allt som behövs är fem träpinnar är fiffigt enkelt.

Andra målar, testar bågskytte och hantverk eller äter nybakat tunnbröd med honung och fläderblomsdricka. Musik är det också och så teater - Guds lille narr som vi har skrivit om tidigare.

Och vill man inte anstränga sig alls kan man ligga på gräsmattan under ett lummigt träd. Kyrkvärd Anna-Lena Lundström är ansvarig för arrangemanget.

– Det är tredje året vi har det och i år ville vi gå in i det medeltida. Det ska osa, smaka och åtminstone vara ett uns av medeltiden. Alla barn har till exempel fått åtta snäckor värda tio kronor styck att betala med så att man verkligen kliver in i det hela, säger hon.

ANNONS
ANNONS