Cancerdiagnos var fel - Näl får kritik av Ivo

Den 82-åriga kvinnan sökte vård på Näl efter en fallskada. Då fick hon veta att hon led av misstänkt dödlig cancer. Drygt två år senare visade sig diagnosen vara felaktig.

ANNONS
|

– Så mycket sorg, oro och lidande helt i onödan, säger kvinnans dotter efter att Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) nu kritiserar Näl för dålig samordning och bristande vårduppföljning av patienten.

Allt startade hösten 2012 när den äldre kvinnan sökte vård på sjukhuset efter att ha fallit och skadat sig i hemmet. En undersökning visade då att hon led av misstänkt cancer i lever och gallgångar. Prognosen var att hon sannolikt inte hade lång tid kvar att leva. – Mamma som själv arbetat inom vården avböjde fortsatt utredning och behandling eftersom hon vet hur slitsamt det kan vara, berättar dottern.

ANNONS

Istället följde två och ett halvt år där kvinnan, förutom svåra ryggsmärtor, tvingades hantera att hon drabbats av dödlig cancer. – Vi anhöriga mådde också fruktansvärt dåligt. Vid varje besök hos mamma tänkte vi att det kanske var sista gången vi såg henne, minns dottern.

Men när kvinnan hamnade på akuten på Näl 2015 reagerade en läkare på att hon verkade för frisk för att ha gallgångscancer. Under vårdtiden konstaterades att kvinnans smärtor i stället berodde på benskörhet - och att den tidigare cancerdiagnosen var felaktig. För kvinnan och hennes närmaste var beskedet en lättnad, samtidigt som de undrade hur den första diagnosen hade kunnat fastställas. – De ansvariga hävdade att de gjort rätt och att vi hört fel. Trots att allt står i mammas journal. Därför vände jag mig till Ivo, uppger dottern.

I förra veckan, ett och ett halvt år efter anmälan, kom tillsynsmyndighetens beslut. IVO kritiserar inte handläggningen, utredningen eller behandlingen. Kritiken Näl får handlar främst om att patienten inte fick någon kontaktsjuksköterska. Maria Wiksten Ericsson, verksamhetschef vid NU-sjukvårdens kirurgklinik, beklagar det inträffade. – Då hade vi inte kontaktsjuksköterskor till alla patienter med cancer. Det har vi infört i dag, säger hon.

Den drabbade kvinnans anhöriga hoppas att vården drar lärdom av händelsen och att ingen annan patient ska behöva utsättas för något liknande. – Alla har ju inte närstående som kan eller orkar reda ut och ifrågasätta. Dem tänker jag på, säger kvinnans dotter. Hennes mor mår efter omständigheterna bra i dag och bor på ett äldreboende. – Hon är piggare än på länge och firar snart sin 87-e födelsedag.

ANNONS
ANNONS