Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

I Uddevalla gick arrangemanget flera miljoner back.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Oskarshamn säger nej till VM i offshore

Oskarshamns kommun vägrar att stödja VM i Offshore, som ska hållas i staden till sommaren. Det ekonomiska fiaskot i Uddevalla fick politikerna att backa ur.

I tisdags valde kommunstyrelsen i Oskarshamn att säga nej till ett bidrag till arrangemanget på 377 000 kronor. Arrangörerna fick även nej till en förlustgaranti på en halv miljon kronor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Vi saknade ett ordentligt underlag att gå till beslut på. De säger att de har en budget på två miljoner kronor, där vi skulle stå för hälften av den, men förutom vårt stöd redovisades inga intäkter, säger Lars Blomberg (M), oppositionsråd i Oskarshamn.

Hälften av ledamöterna hade kunnat tänka sig en återremiss för att få in ett bättre underlag, men Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet ville säga nej direkt. När en av ledamöterna under styrelsemötet läste högt ur Bohusläningen om konkursen för Offshorebolaget i Uddevalla sjönk stödet för arrangemanget ytterligare.

– De farhågor som många ledamöter hade inför att stötta tävlingen blev inte direkt svagare, säger Lars Blomberg.

Arrangören Oskarshamns motorbåtsklubb hade räknat med ett positivt besked, och blev därför tagna på sängen när politikerna i kommunstyrelsen sa nej.

– Vårt arrangemang går inte att jämföra med det i Uddevalla, där stod arrangörerna för båtteamens boende, resa, löner och uppehälle. Det ingår inte i vårt upplägg. Det vi står för är boendet och det har vi sponsorer som betalar för. Vi bygger inte heller VM -deltävlingen på publikintäkter, utan folk får sitta och titta gratis på tävlingen, säger Anders Lindh, ordförande i motorbåtsklubben.

En annan orsak till att kommunstyrelsen sa nej var för att den tyckte att arrangemanget verkade genomföras under tidspress. Ett års föreberedelse menade man var för lite tid. Att motorbåtsklubben stått bakom liknande motorbåtstävlingar i staden under de tre senaste åren vägde inte längre särskilt tungt.

– Vi anser oss ha haft hyfsat med publik under de SM-tävlingar som vi anordnat. Den här VM-tävlingen är en deltävling i Class 3C, en mindre båt än Class 1 båtarna som tävlade i Uddevalla, men om Oskarshamn kommun inte är intresserad får vi i stället vända oss till Västervik eller Borgholms kommun, säger Anders Lindh.