Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

pallaskattunge.jpg
Först nästa vecka kommer personalen på Nordens ark att gå in till de snart åtta veckor gamla pallaskattungarna.

Pallaskatterna har fått ungar

Nu har det hänt. De sällsynta pallaskatterna Misha och Pabu har äntligen fått en kull ungar som överlevt. – De är otroligt söta, säger Ewa Wikberg, zoolog på Nordens ark.

Än har inte personalen på Nordens ark kunnat gå in och undersöka de små kattungarna, som blir åtta veckor till helgen. Därför vet de inte säkert hur många de är, men tror att de är tre.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Hon förlorade sin förra kull, så vi har legat lågt, säger Ewa Wikberg.

Stresskänsliga

Pallaskatter är mycket stresskänsliga, och om mamman störs kan det gå så illa att ungarna dör av ämnen de får i sig genom mjölken.

– I år har vi haft avstängt kring hägnet fram till för ett par dagar sedan, och först nästa vecka kommer vi att gå in till dem, säger Ewa Wikberg.

Hon är glad att katterna, som kom till Nordens ark för två år sedan, äntligen har lyckats med reproduktionen.

– Det är roligt, de är jättefina. Och det är svårt, både att få dem att reproducera sig och att få ungarna att överleva.

"Stojade och busade"

Det var i lördags som naturfotografen Ingemar Pettersson från Uddevalla fick en skymt av ungarna i en skreva ungefär 15 meter in i pallaskatternas hägn.

– Jag stod helt stilla i en timma, och på den tiden var de framme kanske en minut och stojade och busade. De var fantastiskt fina, säger han.

pallaskattunge2.jpg

Pallaskatten lever på 1 000 - 4 000 meters höjd i Centralasien. Den jagar på stäpper, och bytet är främst smågnagare.

De lågt sittande öronen och det platta huvudet gör det möjligt för pallaskatten att gömma sig bakom klippblock och låg växtlighet när den spanar efter byte.

Pallaskatten har jagats, bland annat för sin päls. Arten ingår i det europeiska avelsprogrammet för hotade arter, EEP.

Källa: Nordens ark

MEST LÄST