Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  – Uddevallaborna är i överkant negativa till sin stad, Det finns pärlor i Uddevalla, som till exempel miljöerna på Söder, säger gatuchefen Martin Hollertz.

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  Parkerna smyckas med plastblommor

  När kommunen valde välvuxna plastgranar till torgen i Uddevalla och Ljungskile julen 2012, var det för att minska kostnaderna på sikt.

  Nu följer parkförvaltningen receptet och ersätter levande blomplantor i stadens parker med tyska blommor i plast. Efter en lyckad affär delar man till och med ut plastblommor gratis.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  – Egentligen har också slumpen bidragit till att vi valt den här strategin. När vi undersökte om någon skulle kunna leverera minst 10 800 tulpaner och ringblommor i plast till ett bra pris, hittade en tjänsteman plastblomme -tillverkaren Die Frauen Kitch i Bremen, berättar parkförvaltningens chef Agneta Johansson.

  – Fabriken hade tillverkat 100 000 blommor till en beställare från Hongkong. Blommorna är otroligt naturtrogna och har ett doftrör som engångsfyllts med äkta doftämnen. På grund av fel doft vägrade Hongkong ta emot lasten vilket innebär att vi köpt dem för en tredjedel av priset.

  Vad kostar de och vad är det för lukt som inte gick att sälja?

  – Vi betalar tio kronor blomman i stället för 28, som de skulle ha kostat.

  Och lukten?

  – Av misstag har man fyllt dem med tallbarrslukt. Men går man bara inte för nära så känns det inte så tydligt och vi har fått otroligt naturtrogna blommor, som förlänger blomsäsongen med 5 månader om året och som kan återanvändas i tio år.

  – En riktigt bra besparing alltså, för den kommunal kassan alltså, säger avdelningschefen på gatu- och parkavdelningen Martin Hollertz.

  Hur tror ni att allmänheten kommer att reagera på det här?

  – Bedömningen är att många tycker om att kunna se utslagna blommor i våra parker från mars till oktober varje år, istället för bara under några sommarveckor. Men för att kunna förklara och visa skattebetalarna hur fina blommor vi köpt, kommer vi att gratis dela ut 1 000 luktande tulpaner idag till alla som vill ha. De görs från ett blomstånd i Hasselbacken.

  När Bohusläningen ringer upp Walther Früstück som är vd för Die Frauen Kitch i Bremen, för att fråga om ifall det finns någon mer stad i Europa som han känner till som bytt ut alla blomplanteringar till plast, berättar han hur tacksam han är.

  – Ach so, Uddevalla är nog en speciell stad som vågar göra en så stor satsning på våra produkter. Därför kommer många stora tidningar, bland andra Bildzeitung, att följa upp planteringen på plats i Uddevalla. Blommor gör människor lyckliga och kanske måste vi nyanställa, om det här slår väl ut.