Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  Peter dök med valar utanför Smögen

  2014 är ett riktigt supervalår. Fråga bara Peter Boman från Göteborg som i måndags dök i havet och filmade en flock med grindvalar utanför Smögen.

  Trots EU-, riksdags- och kommunalval kan sportfiskaren Peter Boman inte få nog med val under 2014.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  På väg hem från en djuphavsfisketur på Skagerak 25 distansminuter väster om Smögen kastade han sig i havet för att filma 30 grindvalar med sin actionkamera.

  – Jag tänkte inte. Jag fick bara känslan av att jag måste i och filma dem, de största var ungefär tio meter långa säger Peter Boman, 51, om den galna upplevelsen.

  Tillsammans med stjärnkocken Richard Waje, 52, som brukar servera fångesten på sin restaurang på Marstrand, var han ute på havet med Stockholmaren Hans Lindquist, 55 som fick sitt livs fisketur.

  – Jag tänkte inte. Jag ville bara i och se den under vattnet. Jag har simmat med vilda delfiner i Panama där det finns haj och jag är inte speciellt rädd av mig, säger Peter Boman.

  Efter cirka en minut i vattnet kom han dock på andra tankar. Minnen om att han läst om en kvinna som hade dragits ner i djupet av en val gjorde att han vände om och snabbt simmande tillbaka till båten. Innan dess hade han dykt rakt mot en stor val och filmat den under vattnet.

  – När jag kom upp tänkte jag på att det kanske inte var så lämpligt att bada med en grupp valar med kalvar. Någon av valarna kanske inte gillade att jag simmande med dem, säger Peter Boman.

  En halvtimme efter det galna dyket ringde han hem till sin fru Pia och utbrast att han hade simmat med valar.

  – Jag blir inte förvånad längre. Det är lite lustigt. Jag hade precis pratat med en väninna om att det alltid händer något när Peter är iväg. Jag fick ringa tillbaka och säga att ja - han har simmat med valar idag. Han är sådan, så är det bara, säger Pia Kinnevik Boman.

  Trots att han ändrade sig i vattnet, hävdar Peter Boman att han hade gjort precis samma sak igen.

  – Absolut, gärna. Flera gånger om och då hade jag varit i längre, för jag känner ingen direkt rädsla, men då hade jag gärna haft cyklop med mig, säger han.

  De runt 30 grindvalarna upptäcktes vid 16-tiden på måndagen när de tre kompisarna var på väg hem efter att ha varit ute på havet sedan fyra-tiden på morgonen.

  När de såg hur det sprutade upp vatten från havet upptäckte de valarna och började sakta följa efter dem.

  Desto närmare de kom flocken, som efter ett tag omringade båten, började Peter Boman med jämna mellan rum utbrista - Jag dyker! Jag dyker!

  Trots att både Peter Boman och Richard Waje har fiskat i hela sina liv har de aldrig varit med om något liknande. Hans Lindquist säger att det nästan blev som en religiös upplevelse.

  – I början stod vi och skrek och tjoade. Sedan blev vi bara tysta och tittade på dem. Det är först nu man börjar förstå att det verkligen handlar om en once in a life time upplevelse, säger han.

  För Peter Bohman blev turen överlägset sommarens bästa dag.

  – Först får vi den fantastiska fisketuren där vi drar upp tio lubbar som i snitt väger 12 kg. Plus det får vi också några sejar på 5 kg. Och sedan det här med grindvalarna. Det är bara helt otroligt, säger Peter Boman.

  Anders Nilsson är biolog på Naturhistoriska museet i Göteborg. Till SVT:s Västnytt förklarar han att grindvalar är en ovanlig syn i svenska vatten. 

  – Jag har aldrig tidigare hört talas om något liknande, det är helt sensationellt! Jag hade velat vara där!, säger Anders Nilsson till Västnytt.

  När Anders Nilsson sen också får se filmen så bekräftar han att det verkligen är grindvalar man ser.

  – Det är helt klart grindvalar, det är enormt fräckt, säger Anders Nilsson till Västnytt.