Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Image - 1

Polisen varnar för nya bedrägerier

När ett blomsterbud ringde till svärmodern blev svärdottern genast skeptisk. Detta efter flera samtal från människor som har försökt att komma in i lägenheten. Polisen uppmanar nu alla äldre att vara vaksamma på nya knep.

Svärdottern frågade varifrån blomsterbudet kom och vad för nummer denne hade ringt. Efter ett antal frågor lade personen ifråga på. Svärdottern, som vill vara anonym, har underrättat polisen men inte gjort någon anmälan, skriver gp.se

– Vad ska de göra? Vi har ju inga bevis på brott, säger hon.

Hon berättar att det inte är första gången svärmodern blivit uppringd av människor som velat komma in. Hon är äldst i trappuppgången, något som är lätt att ta reda på via internet. På grund av detta tror svärdottern att hon blivit ett mål för bedragarna.

– Det är läskigt, en människa borde väl kunna känna sig trygg hemma?

Det finns många olika typer av bedrägerier mot äldre. Bedragarna kan ta både tillhörigheter, kontanter och kontokort. Det kan ske både i bostaden och på öppen gata, men under en tid har nu bedrägerierna minskat.

– Det brukar vara så när det blir kallare, då försvinner de stora internationella ligorna från Sverige ett tag, men de kommer tillbaka, säger Mats Wahlberg, inspektör hos circagruppen, en grupp som arbetar speciellt med brott mot äldre.

Han berättar att de internationella ligorna brukar dra igång i månadsskiftet februari-mars. Ligorna tar ofta äldres pinkoder och kort för att sedan tömma kontot. Ofta brukar stora belopp försvinna från de drabbade.

– De köper ofta dyra saker som elektronik och parfym för att få pengarna att försvinna snabbt, så att det inte kan spåras, säger Mats Wahlberg.

Ligorna kan både ringa och be om att få bli insläppta i bostaden med falska avsikter eller ta koden på öppen gata när den äldre exempelvis tar ut pengar eller växlar. Ofta uppger de sig på telefon för att vara hemtjänst eller andra typer av budbärare. Någon speciell trend i falska blomsterbud har inte circagruppen ännu sett.

– Sådant håller på hela tiden, de tar alla chanser att komma in i bostaden, säger Mats Wahlberg.

I fjol anmäldes 1175 stölder från bostad i region väst. I hela landet anmäldes 5629. Men mörkertalet säger Mats Wahlberg kan vara betydande.

– Ligorna ringer runt 50-60 samtal en vanlig dag, och bara 1 eller 2 av dessa anmäls, säger han.

– Det viktigaste är att inte lämna ut pinkoder, helst ska man inte heller släppa in människor om de inte är väntade, avslutar Mats Wahlberg.

Fakta: Circagruppen

En grupp poliser som arbetar speciellt med brott mot äldre.

Arbetar med att utreda både rån och bedrägerier, både i bostaden och på öppen gata.

Startades 2008 efter att ha utrett en liga från Rumänien som speciellt inriktat sig på att begå brott mot äldre.

Har sitt kontor i Vårgårda.

Circa står för "Central Investigation Related to Crime Aliens".

Har sedan 2008 gripit mer än 15 ligor inriktade på brott mot äldre.

MEST LÄST