Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Oroade. Man undrar ju hur posten tänkt, när man satt kryss på lådorne, säger Marco Johansson och Tony Reimer i Bokenäs.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Postens tabbe hjälper tjuvarna

Brevbärarens markeringar talar om i vilka hus folk bor permanent och vilka hus som är sommarstugor. – Det är Inte särskilt smart, menar boende i Bokenäs.

Marco Johansson och Tony Reimer är två av flera som bor permanent i Hällebäck, utanför Uddevalla och som ifrågasätter postens märkning.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Marco har frågat brevbäraren säger han och fått svaret att märkningen på postlådorna handlar om att skilja på bofasta och sommarboende.

– Först reagerade vi över att av lådorna blev utsatta för klotter. Det är ju våra privata brevlådor. Men när vi så konstaterade, att det inte gällde alla lådorna blev saken ännu allvarligare säger Marco och Tony.

Det var när brevbärarlinjen här ute i Bokenäs fick en ny brevbärare som brevlådorna började bli nedkladdade med kryss, berättar Tony Reimer.

Eftersom alla postlådor som tillhör sommarstugor inte fått någon kryssmarkering, är det lätt för någon att se vilka hus som brukar stå tomma.

– Lyfter man på locket till dem utan kryss ligger det dessutom ofta massor reklam och post kvar i dem, säger Marco Johansson.

– Brevbärarens kryss kan alltså informera tjuvar om vilka hus som står tomma. Posten kanske har en tanke med det här beteendet. Men då vill veta vad den är för något och om det här märkningssystemet finns på andra håll?

Så får det inte vara

Chefen för lantbrevbärningen i Uddevalla kommun, Stefan Josefsson, lyssnar på berättelsen och konstaterar snabbt, att om det nu är en brevbärare som ligger bakom märkningen så är det fel.

– Sådan är märkning ska inte vi syssla med. En del tidningsföretag och VTD kan sätta märken på lådor. Men posten gör inte det. Det kanske är en vikarie hos oss som haft tuschpennan framme. Jag ska tala med den aktuelle brevbäraren. Visar det sig då att det vi som märkt lådorna får vi vidta åtgärder, säger Josefsson.

Han basar för ett femtontal lantbrevbärarlinjer. Inte på någon annan av dem, så vitt Stefan Josefsson känner till, finns liknande kryssmarkeringar.

– Jag förstår oron för att tomma sommarstugor kan pekas ut. Men mer än så vill jag inte säga förrän vi kontrollerat att det verkligen är vi som är skyldiga.

Då kanske det blir aktuellt att tvätta postlådorna också?

– Posten ska i vart fall inte syssla med brevlådemärkningar.

Tony Reimer berättar några timmar efter det att vi träffats, att flera grannar ute i Bokenäs berättat att deras brevlådor också märkts med svarta kryss.

– Nu finns till och med de som berättar om det här facebook. Alltihop känns olustigt. Det är vår uppfattning at vi talar om skadegörelse och ökad risk för inbrott i stugor dit ingen ännu flyttat ut

Vid posten i Uddevalla arbetar mellan 50 - 60 brevbärare.

Idag finns postens centralorganisation i Uddevalla på Sörvik i hamnen. Hit till 4000 kvadratmete lokaler i den före detta bilfabriken, flyttades verksamheten från Uddevalla, Ljungskile och Munkedal för drygt ett år sedan.

I hela landet bärs post och paket ut av 15 000 brevbärare och tre tusen chaufförer som varje dygn besöker 4,5 miljoner hushåll och 900 000 företag.

Det gör posten till en av landets största arbetsgivare (allt enligt Postens egen information).

Varje dygn kör lantbrevbärarna 28 000 mil - motsvarande 7 varv runt jorden.