Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Flytta hemifrån prylar är alltid tacksamt att ge till studenter. Gerberaporslin blir ett färgglatt inslag på kökshyllan.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Presentinspiration för den idélösa

Nu närmar sig både student och konfirmation med stormsteg. Den som ska köpa present kan behöva gnugga idéknölarna ett bra tag innan för att slå till rätt. Bohusläningen ger dig inspiration.

För mammor och pappor:

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

De flesta tänker nyttoinriktat i fråga om studentpresenter till sina barn. Flytta hemifrån-prylar eller bidrag till körkort funkar alltid. En märkesklocka till studenten, eller ett smycke till konfirmationen är andra säkra kort.

– Till konformationen är det väldigt populärt med kors, det är klassiskt. Till studenter är det mer klockor, ofta något lite dyrare. Det är rätt vanligt att man köper med vita läderband som man kan ha på själva studenten också, säger Malou Tengström på Stjärnmakarna Klockor och smycken i Vänersborg.

Mer prisvänliga tips i flyttahemifrånandan är kokböcker: Jamie Olivers Middag på 15 minuter är av de titlar som finns i handeln just nu. Reseguider för den student som är redo för att kasta sig ut i världen, eller som bör uppmuntras till det, finns i alla bokhandlar. En resedagbok för den kreativa kan också vara en idé.

För mormor, morfar, farmor och farfar:

Mor- och farföräldrar vill ofta att en student eller konfirmationspresent ska vara ett minne för livet. Många satsar på dyra presenter, klockor eller smycken. Men det finns även billigare sätt att skapa minnen för konfirmanden eller den nybakade studenten.

– Mor- och farföräldrar vill ofta ge något som barnbarnen kan ha kvar, något som knyter ett minne till sig. Just nu säljer jag mycket av Susan Lordis Willow Tree-dockor, säger Elin Askman, på presentbutiken Elins inspiration i Vänersborg.

Willow Tree-dockorna uttrycker olika känslor, kärlek, vänskap, ömhet, längtan och glädje. De är neutralt utformade och gör det lätt att själv associera det man vill till varje docka.

För syskon:

För syskon kan det vara en bra idé att tänka i teman. När presenten är en del av ett sammanhållet tema ges även småsaker ett extra lyft. Koppar, te och skorpor håller fint ihop som en temapresent och kan landa runt hundralappen. Strandlakan, badtofflor och solhatt funkar på badtemat. Andra tänkbara teman är sport, resor, kultur.

För kompisar:

Som vän vill man ofta ge något i en rimlig prisklass, parfymer är en klassisk present som inte ruinerar dig. Populära dofter i handeln just nu är Paco Rabbanes 1 million, för killar. För tjejer finns Pink Bouquet från Mochino.