Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/6

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Projektet tog eleverna ut i Europa

Entusiasm, hårt arbete och glädje. Med det kan man komma långt. Och bli prisad för det

Georgia Wilhelmsson är språklärare på Agneberg. Nyligen fick hon reda på att skolan fått 20 000 kronor från Universitet - och högskolerådet, ett pris för ett projekt hon hade med sina fjolårselever.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Det var ett e-twinningprojekt där vi jobbade över nätet. Vi var åtta länder som deltog och gjorde onlinetidningar. Eleverna skrev om allt ifrån politik till sport. På engelska förstås. När jag fick besked om priset tänkte jag att va? det är snart ett år sedan projektet avslutades. Men det känns fantastiskt roligt. Det var ett år med mycket jobb, men oerhört lärorikt, säger hon.

Projektet, Whats Up i Europe, syftar till att eleverna ska utveckla sin språkliga och kulturella kompetens. Allt arbete sker genom internet där också allt publicerades. I priset ingår även en resa till Bryssel till en e-twinningkonferens, för en lärare och rektor.

– Jag tycker att vi ska vara stolta över vår skola, och det här är en krydda i tillvaron för mig, säger Georgia Wilhelmsson, som beklagar att de elever som deltog har tagit studenten.

Så de missar tårtkalaset som är utlovat. Finbesök från EU blir det också. Men Georgia slår sig inte till ro. Nu har hon ett nytt EU-projekt i gång, om integration, Who´s knocking on my door? Åtta länder deltar och det är 15 elever från Agneberg som är med.

– Vi fick skriva en motivering till varför vi ville delta, berättar Elias Aspudd, en av eleverna.

Bland annat får eleven göra en resa till något av de deltagande länderna. Då bor man i värdfamilj och deltar i olika workshops. I slutet på april kommer 37 elever och lärare på Uddevallabesök.

– Jag fick åka till Istanbul, det var jätteroligt och helt annorlunda än vad jag trodde. Det är många fördomar som försvinner kan jag lova, säger Elias.

Mänskliga rättigheter och alla människor lika värde oavsett kultur, är vad projektet handlar om. Förutom workshops ska eleverna göra fyra arbeten, en film, en powerpoint, en affisch samt skriva en uppsats om det mångkulturella samhället.

– I norra Frankrike dit jag reste gjorde vi många stadsvandringar och museibesök, vi träffade borgmästaren och fick laga mat, berättar Cornelia Olin.

Kompisar för livet får de på köpet. Georgias engagemang föddes när hon själv var 25 år och reste med kören Up whit People, runt om i världen.

– Det som jag fick uppleva, vill jag förmedla vidare till mina elever.

Och till svenska folket. För på måndag den 20 april sitter hon i morgonsoffan i Tv4, och berättar om det här Erasmus-projektet.