Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Puttrande grytor nytt i hemtjänsten

Den 1 mars börjar ett ovanligt projekt i hemtjänsten. Genom att laga enklare middag ihop med vårdtagarna och sprida goda dofter vill man uppmuntra de som har dålig aptit.

Projektet kommer att pågå i fyra hemtjänstgrupper på söder i Uddevalla. Till en början gäller det cirka tio vårdtagare som alla har måltidsstöd och eller matvärmning eller som har behov av det.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Allt efter behov kommer man att ta in fler vårdtagare i projektet men hela tiden bara på söder.

– Det här är inget som man kan välja utan det ska finnas ett behov enligt biståndshandläggaren. Det kan till exempel handla om att man äter dåligt eller går ned i vikt, säger Maria Bratt, utvecklare.

Huvudregeln är dock, betonar hon, att vårdtagarna i första hand beviljas matleverans. Sedan finns det alltså en del vårdtagare som behöver ett mer personligt stöd i samband med maten.

– Tanken är att man ska kunna laga en enklare måltid hemma. Inga långkok men ändå en middag. Tanken är också att personalen ska bli duktig i att servera och lägga upp maten på ett trevligt sätt som lockar till att äta, säger Maria Bratt.

Förslaget lanserades 2014 av förre ordföranden i socialnämnden, Elving Andersson (C), och den tidigare majoritetsgruppen.

De ville att möjligheten för vårdtagare att få hjälp att laga mat i hemmet, skulle utredas.

Projektet pågår till och med december 2016. Sedan ska man utvärdera hur det har fungerat utifrån ekonomi och organisation samt för personal och vårdtagare.