Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/5

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Rånoffret hamnade i kö hos SOS

Under hot rånades en kvinna på bangolfklubben på tusentals kronor. Det tog SOS två minuter innan man tog emot hennes nödrop. – Vi ska svara inom åtta, max tio sekunder. Det här är väldigt beklagligt, säger Anders Klarström, presschef på SOS Alarm.

Kvinnan stod i kassan vid bangolfen vid Skeppsviken, som rånades under måndagskvällen strax innan stängningsdags, är under tisdagen tillbaka på brottsplatsen. Mindre än ett dygn har gått efter rånet. Hon är märkbart tagen, men konstaterar att hon måste dit nu annars kanske det blir värre.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Jag tror det är jobbigare om jag väntar med att komma tillbaka, säger hon.

Hon berättar hur hon precis slagit ut dagskassan och skulle stänga. Klockan stod då på 20.42. De sista gästerna som gått en runda körde ut från parkeringen. Då såg hon en man i svarta arbetsbyxor, mörk jacka.

– När han kom in slog det mig att något var fel. Jag stod och räknade kassan när han sa att jag skulle ge honom pengarna. Jag vägrade av någon anledning och då slog han en hammare i en hylla. Då gav jag honom pengarna.

Rånaren drämde även till offret med en knytnäve över hennes öga. Han såg att det stod ett kassaskåp och tvingade kvinnan att öppna även det. Där låg helgens alla kassor med tusentals kronor.

– Jag mår inte alls bra. Det känns jättejobbigt. Helt overkligt. Jag skulle egentligen inte ha jobbat i måndags, men tog passet ändå. Nu ska jag ha semester och hoppas att det blir bättre.

Kvinnan berättar att när rånaren flytt ringde hon till 112. Det tog två minuter innan SOS Alarm svarade.

– Jag kopplades till polisen som dessutom hade svårt att hitta hit. Det tog 20 minuter innan polisen var här. Det kändes som en hel evighet.

Hon lämnade signalement och polisen letade efter gärningsmannen. Men man lyckades inte hitta honom. Under tisdagen höll bangolfklubben som vanligt.

Catrine Berntsson står i kassan. Man har klistrat upp en lapp på disken som upplyser att man vill ha de som betalar använder kort, inte kontanter.

– Det känns bättre om vi inte har så mycket kontanter nu. Att vara här känns naturligtvis lite konstigt, men vi måste försöka gå vidare. Och vi kommer inte att jobba själva längre under de sena arbetspassen, säger hon.

Det berättar även Lasse Persson, Uddevalla bangolfklubbs ordförande. Även han är märkbart tagen av rånet.

– Ingen ska behöva vara med om det här, säger Lasse Persson.

Bangolfklubben har varit väldigt otursförföljd de senaste åren. Man flyttade till Skeppsviken från Folkets park för bara ett par år sedan. I samband med bygget länsades det på alla klubbens tillhörigheter.

– Vi är en ideell förening som hade våra egna saker där också. Men allt försvann i samband med inbrottet. Det var en hård ekonomisk smäll för oss som vi inte har hämtat oss från än, säger Lasse Persson.

Föreningen ska ha extra styrelsemöte under onsdagen. Man ska då komma överens om att utöka larmsystemet med även överfallslarm. Dessutom jobbar aldrig personalen ensam längre.

Polisens Katarina Claesson berättar att man jobbar för fullt med utredningen kring rånet.

– Men vi har inte gripit någon ännu, säger hon.

På SOS Alarm bekräftar man att det tog ovanligt lång tid innan rånoffret kom fram. I normala fall svarar SOS Alarm inom åtta sekunder, max tio. Men det gäller medelsvarstiden på alla inkomna samtal till 112.

I det här fallet tog det två minuter.

– Jag beklagar verkligen det. Det är jätteolyckligt och vi är hemskt ledsna för det. Jag förstår om hon blev frustrerad och vi uppfyllde i det här fallet inte statens krav. Vi ser hela tiden över våra rutiner och måste bli bättre, säger Anders Klarström, presschef på SOS.