Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  Regnbågsallians kan ta över i Lysekil

  Det är fortfarande oklart vilka partier som ska styra Lysekils kommun de närmaste fyra åren. I torsdags kväll träffades företrädare från allianspartierna Socialdemokraterna för att diskutera någon typ av samarbete.

  – Socialdemokraterna i Lysekils kommun är det parti som fått flest röster och det är naturligt att man kommer när de vill ha ett samtal, säger Christer Hammarqvist (C). Mötet i torsdags var ett första inledande möte.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  Det var företrädare från Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centern som träffade Socialdemokraterna.

  – Nu ska vi ha ett medlemsmöte och diskutera situationen, säger Christer Hammarqvist.

  Kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S) tyckte det givande diskussioner.

  – Jag framförde vår ståndpunkt från medlemsmötet om teknisk valsamverkan. Samtidigt ställde allianspartierna krav på att få flera poster i styrelser och nämnder och detta ska vi diskutera på nästa medlemsmöte. Jag vill också säga att vi planerar att ha en träff med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Det är inte uteslutet att det blir fler samtal med Lysekilspartiet.

  Efter valet träffades Lysekilspartiet och Socialdemokraterna för att diskutera ett framtida samarbete. Men ett medlemsmöte i början av veckan där förra kommunalrådet Stig Nilson deltog satte stopp för de här planerna och i stället meddelade Socialdemokraterna i ett pressmeddelande att man ville ha kommunalrådsposten och inleda ett valtekniskt samarbete när det gäller fördelningen av uppdrag och styra i minoritet. Och att Lysekil ska få ett S-märkt kommunalråd. En sådan lösning fordrar stöd av en majoritet i fullmäktige.

  – Jag var bara med och lyssnade eftersom jag är medlem i ett parti, säger Stig Nilson som tillbakavisar alla rykten på sociala medier att han skulle ha haft en viktig roll i den här processen.

  Förra lördagen hade Lysekilspartiet möte med Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

  – Vi var inte inbjudna till mötet och det har inte varit några kontakter mellan oss och Lysekilspartiet vad jag känner till, säger Ann-Charlotte Strömwall (FP).

  Enligt Strömwall har allianspartierna bestämt sig för att samverka och hon tror på ett framtida samarbete med Socialdemokraterna.

  Ronald Rombrant (Lysekilspartiet) konstaterar att Socialdemokraterna stängt dörren för ett kommande samarbete.

  – Vi planerar nu ytterligare möten med allianspartierna för att undersöka förutsättningarna för att bilda politisk majoritet.

  Det är oklart vilken roll Kommunistiska partiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har i den här processen.

  --------------------------

  Socialdemokraterna och Lysekilspartiet fick sju mandat vardera. Allianspartierna fick tillsammans åtta mandat. Samtal pågår mellan företrädare från dessa tre grupperingar. Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Kommunistiska partiet fick tillsammans nio mandat i valet till fullmäktige. Ett eller ett par av dessa partier kan komma at ingå i ett framtida styre. I nuläget finns det inte något parti som är villiga att samarbeta med Sverigedemokraterna.

  Förra mandatperioden inledde allianspatierna och Lysekilspartiet ett samarbete som sprack. Socialdemokraterna och Moderaterna har styrt i minoritet de senaste månaderna innan valet sedan Vänsterpartiet och Miljöpartiet valt att lämna samarbetet.