Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

101861b1024.jpg

Risk när "Fröken Mussla" har tystnat

Hennes råd har varit avgörande. Men nu går det inte längre att ringa "Fröken mussla" om var man ska undvika att plocka vilda blåmusslor. I stället får informationen sökas på webben.Alggifterna, som hon varnat för, kan i värsta fall leda till förlamning.

Livsmedelsverket förbjuder just nu musselodlare i Ljungskile och södra Havstensfjorden att skörda sina musslor sedan förhöjda halter av giftet PST uppmätts.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

- Det är ett ganska allvarligt gift, säger Malin Persson på Livsmedelsverket till Bohusläningen.

Men för dem som själva vill plocka blåmusslor finns inga tydliga riktlinjer, endast vägledning, då Livsmedelsverket bara mäter gifthalten där det odlas musslor kommersiellt. Den 31 mars i år stängde informationscentral Blåmusslan, tidigare Fröken mussla, dit kustbor kunnat ringa för att få råd om alggifter.

Mätningarna gjordes regelbundet och telefonsvararen uppdaterades en gång i veckan. Men numera informerar länsstyrelsen via sin webb bara då det finns höga halter av giftiga alger i vissa områden.

- Vi märker att folk är oroliga och vänder sig till oss. Men vi har den policyn att vi inte någonsin kan säga att det är bra eller dåligt att plocka musslor själv. Vi tar prov där man odlar för kommersiellt bruk, därför har vi inga råd, säger Malin Persson till tidningen.

Vill man inte chansa på egenfångade blåmusslor så gör man bäst i att köpa dem i nät i handeln, de är kontrollerade och innehåller inte giftet.

Längs hela Västkusten finns för närvarande alggifter som kan orsaka magsjuka och förlamning.

Allmänheten uppmanas därför att just nu inte äta självplockade vilda blåmusslor.

Under våren och försommaren förekommer ofta alger som kan orsaka förgiftningar. De vanligast förekommande alggifterna som kan finnas i musslor kan ge diarré vilket oftast uppträder en halv till fyra timmar efter förtäring. Detta kan jämföras med en vanlig magsjuka och kräver i allmänhet inte läkarvård.

Om du känner stickningar och domningar runt munnen och i fingrar och tår i samband med musselförtäring ska läkare uppsökas omedelbart.

Källa: Länsstyrelsen Västra Götalands län

MEST LÄST