Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Riven. Det tog lång tid men på tisdagen var grävskoporna på plats. På eftermiddagen var halv ladan riven.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Rivningen började på tisdagen

I flera år har grannarna krävt att den fallfärdiga ladan i Tjöstelsröd ska rivas men inget har hänt. På tisdagen började rivningen.

Samfällighetsföreningen i Tjöstelsröd har pratat med markägaren och med kommunen många gånger utan att något hänt. Byggnadsingenjör Håkan Olsson på miljö- och stadsbyggnad hanterat ärendet i över ett år.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Otroligt skönt att ladan kommer bort men onödigt att det ska behöva ta så lång tid, säger han.

I torsdags berättade vi om taket som rasat in på mitten och buktande väggar. Föreningen krävde att ladan rivs och anmälde kommunen till länsstyrelsen för underlåtenhet att utöva lagstadgad tillsyn.

– Ladan är livsfarlig och barn tar den här vägen till skolan. Massor av tegelpannor har fallit och krossats, sade Bengt Frisk i föreningen då.

Ägaren hade lovat kommunen att riva under förra veckan men inget blev gjort. Liknande löften har getts tidigare. Håkan Olsson sökte ägaren både under torsdagen och fredagen men fick inte kontakt. I fredags skickade han ett brev.

– Nu tar vi den formella vägen för att få till ett vitesföreläggande om det behövs. I brevet ber vi om en förklaring. Får vi inget svar går ärendet vidare till nämnden som kan utdöma vite, sa Håkan Olsson då.

I måndags kväll var buskarna längs ena husväggen borta. På tisdagsförmiddagen grävskoporna på plats.

– Synd att det dragits så i långbänk. Det är ju ingen jätteprocess att riva och ägaren borde vara intresserad av att få det i ordning, säger Håkan Olsson.

Redan 2011 ville markägaren ha en planändring. Han tänker bygga flerbostadshus och garage på tomten. Först för någon månad sedan vann den nya detaljplanen laga kraft.

Och Tjöstelsröds ängars samhällsförening som i flera år oroat sig för att ladan ska rasa ihop hann inte mer än skriva till länsstyrelsen innan problemet löste sig ändå.