Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Bergsklippan Häller utanför Brodalen där en lovande norsk klättrare föll under söndagskvällen.

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  Säkringen släppte när klättrare föll

  UPPDATERAD 21:51 Lovande norske bergsklättraren Martin Skaar Olslund mår efter omständigheterna bra efter fallet vid klättringsleden Häller utanför Brodalen i Lysekil i söndags kväll, säger hans bror Jörgen Skaar Olslund.

  19-åringen flögs med ambulanshelikopter till Sahlgrenska sjukhuset efter söndagens fall från 10–15 meter.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  Andra fallet i år

  Martin Skaar Olslund är den andre norske klättraren som fallit från populära klättringsleder i Lysekils kommun i år. En tidigare olycka skedde vid en klättringsled i Lyse.

  Jörgen Skaar Olslund säger att Martin Skaar Olslund aldrig tidigare fallit så allvarligt, men säger att brodern klarat sig relativt bra och förhoppningsvis kommer att flyttas till ett norskt sjukhus om några dagar.

  Det är oklart om Martin Skaar Olslund fallit ända ned i marken när hans översta säkring lossade under uppstigningen.

  Vid medvetande

  Brandchef Lars Samuelsson vid Räddningstjänsten, som tillkallades strax efter 20-tiden i söndags för att hjälpa ambulanspersonal transportera den skadade mannen, säger att mannen hade något jack i huvudet som blödde och klagade på bröstsmärtor.

  – Det fanns inga tecken på benbrott vad jag vet, han pratade och andades själv, säger han.

  Häller är ett av Bohusläns populäraste klättermål och har medelsvåra leder och uppåt för erfarna klättrare.

  Jonatan Rask, ordförande i Bohusläns Klätterklubb, säger att styrelsen upplever det mycket tråkigt att ännu en olycka inträffat på hemmaplan men tror inte att det får några konkreta konsekvenser för klubben.

  – Om det skapar reflektion och analys hos de som klättrar är ju det bra, vi vill ju alltid att man tänker på säkerheten, säger han.

  Inom klättringen utövar de flesta sin sport som privatperson, men klubben har kurser och information och ansvarar även för kontaktarbete med markägare och viss eftersyn av så kallade bultleder där permanenta bultar används vid uppstigning.

  Det händer regelbundet att klättrare lämnar kvar sina bultar och ansvarsfrågan blir då en gråzon, förklarar Rask, som menar att klubben gör sitt yttersta för att se efter lederna.

  Men söndagens fall var inte på en bultad led, utan där användes egna säkringar.

  Bohusläns Klätterklubb var inte inblandad i klättringen men hjälpte i går morse till att avlägsna de kvarblivna säkringarna efter olyckan.