Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Det mesta tyder på att delar av Lysekil kommer att få ett förbud mot fiske med kastspö.
Det mesta tyder på att delar av Lysekil kommer att få ett förbud mot fiske med kastspö.

Så blev beslutet om fiskeförbud

Det blir ett förbud att använda kastspö vid fiske i delar av Lysekil. Socialdemokraterna, Centern, Folkpartiet och Moderaterna kunde med stöd av Sverigedemokraterna få majoritet för att kunna införa ett sådant förbud i norra hamnen, längs strandpromenaden och i havsbadsområdet.

Förra sommaren gick debattens vågor höga i Lysekil när det gällde fiskeförbudet i norra hamnen i Lysekil. Det var många som hade synpunkter på de skyltar som sattes upp ibland annat norra hamnen.

Christian Martins, administrativ chef i Lysekils kommun, har utrett frågan och den slutsats som han kom fram till var att en sådan förändring skulle kunna uppfattas som en inskränkning i den enskildes frihet.

Kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S) lade ett tilläggsyrkande med följande ordalydelse på mötet i kommunstyrelsen, nämligen att föreslå fullmäktige att i de lokala ordningsföreskrifterna införa regler om förbud mot fiske med kastspö på strandpromenaden i norra hamnen samt småbåtshamnarna i norra hamnen och havsbadsområdet.

I tilläggsyrkandet fanns det med också med kartor och som motiv för beslutet är den risk som finns för olyckor och personskador. Beslutet klubbades igenom efter votering som slutade med siffrorna 6-5. Det var Lysekilspartiet, Miljöpartiet och Kommunistiska partiet som röstade mot förslaget.

– Det beslut som har tagits innebär att skyltarna med förbud mot fiske ska sättas upp på ett antal platser, säger Christian Martins.

Det beslutet har kommunstyrelsen befogenhet att ta. Däremot är frågan om en ändring i de lokala ordningsstadgarna inte avgjord ännu.

Frågan om ett förbud att fiske med kastspö ska skickas vidare till fullmäktige för beslut. Dessutom är det så att länsstyrelsen ska titta närmare på ändringarna i den lokala ordningsstadgan innan beslutet börjar gälla.

– Jag vill framhålla att den föreslagna ändringen inte innebär ett förbud mot fiske utan förbud mot fiske med kastspö, säger Christian Martins.

MEST LÄST