Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Sahlin ska ge Bodström ny roll

Socialdemokraternas förre justitieminister Thomas Bodström lämnar riksdagen och stannar hos familjen i USA.

- Det känns skönt att jag fattat ett beslut och jag är otroligt glad för det stöd jag har fått från politiker och väljare, säger Bodström, som tycker att han har varit tydlig i över ett år med att han tänkte tillbringa en tid i USA denna höst.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin kommer att på ett eller annat sätt se till att Thomas Bodström fortsätter att arbeta för partiet.

- Jag kommer att sörja över att han inte finns i riksdagen, men glädjas över att han kommer att finnas kvar vid min sida, säger hon till TT.

Hon vet ännu inte vilken roll han ska få. Först ska de två ha ett längre samtal.

- Men han kommer inte att lämna politiken, det kommer jag att se till. Han är betydelsefull för partiet och för mig, säger hon. - Efter alla år är han en frisk fläkt med andra ögon än vad många andra i socialdemokratin har. De ögonen är fortsatt väldigt viktiga, säger hon.

Bodström säger att han har talat med Mona Sahlin om att han ska fortsätta i politiken. Men i vilken form det blir vet han inte nu.

De två talades vid innan Bodström fattade sitt beslut och hon uppmanade honom att tänka på vad som är bäst för familjen.

- Det fanns inget annat val än att välja familjen och det står jag helt bakom, säger hon.

Thomas Bodströms familj bor sedan sex veckor i Massachusetts i USA. I onsdags meddelade riksdagens talman att Thomas Bodström inte får ledigt från riksdagen. Bodström hade ansökt om föräldraledighet för perioden 4 oktober till 3 december. Redan efter valet - innan han fått besked om ledigheten skulle beviljas - reste han med familjen till USA.

Han skriver på sin hemsida att det varit ett svårt beslut att lämna riksdagen eftersom han ställde upp i valet och många röstade på honom och partiet.

När riksdagens gruppledare i veckan behandlade Bodströms ansökan om föräldraledighet erbjöds han en slags kompromiss i form av en månads ledighet. En sådan ledighet kan talmannen själv ta beslut om.

Men Bodström sade nej eftersom han inte ansåg sig kunna motivera en sådan ledighet med några andra skäl, utöver de han redan angett för sin ursprungliga ansökan.

- Jag hade inget skäl för det nu, i ett senare skede skulle det kunna vara utlandsuppdrag för någon internationell organisation, men det kunde jag inte ordna så snabbt, säger Bodström. - Jag har varit noga med att det inte ska konstrueras något för mig eller vara några undantag, jag har fått många förslag men jag vill inte trixa, hävdar Bodström.

Eftersom han nu lämnar riksdagen ger det möjlighet att stanna i USA längre tid än vad han tänkt sig från början. Familjen ska stanna till nästa sommar.

- Nu tänker jag vara här med familjen och skriva min bok, säger han.

Mikael Damberg, ordförande för Socialdemokraterna i Stockholms län beklagar att riksdagen nu tappar "en av sina mest färgstarka och drivande politiker".

- Å andra sidan vet jag ju hur viktig den här USA-resan har varit för honom och hans familj, så jag har full respekt för att han har fattat det beslut han har fattat.

Yilmaz Kerimo från Södertälje kommer att ersätta Bodström i riksdagen.

MEST LÄST