Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Satsa på annan hållbar energi än vindkraft

Trafikbrus kan man vänja sig vid men inte de lågfrekventa tonerna som vindkraftverken ger ifrån sig och det är dessa toner jag är rädd för. De känns i kroppen även inomhus.

Jag vet att det är så. Jag har besökt vänner som har ett vindkraftverk ganska nära sig.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Personligen så tycker jag att man kan satsa på andra hållbara energikällor än vindkraftverk. Vindkraftverk är ingen hållbar energikälla, det hävdar jag bestämt. För det första så är de väldigt dyra att tillverka och det kommer att ta många år innan den investeringen har betalat sig.

Det finns inte ett enda verk i Sverige som går med vinst. Om man lägger till de årliga, i mina ögon enorma, ersättningarna som går ut till markägarna så kommer det att ta väldigt lång tid att få det och gå runt. I slutändan är det konsumenterna, det vill säga vanligt folk som får betala mer för elen än vad den egentligen är värd. Är det hållbart?

Jag hoppas att Uddevallas politiker verkligen lyfter blicken och begrundar den landskapsanalys som har gjorts för de södra delarna av kommunen som styrker att en etablering av vindkraftverk är direkt olämplig där. Jag hoppas att politikerna också lyssnar på och begrundar de argument som finns i denna fråga.

De som skriker högst i denna fråga är faktiskt Torbjörn Mellin och hans vänner som vill åt den rundligt tilltagna årliga ersättningen. En sak som är intressant är att ingen av dem har ett vindkraftverk placerat nära sina egna bostäder, enligt placeringskartan för vindkraftverken.

Stefan Lindholm

Ljungskile