Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Simon Ljungman och Selest kommer till Uddevalla den 14 september för att spela på Dinkytown. Simon har varit här tidigare, bland annat under ett låtskrivarseminarium på Musik Direkts Riksfestival innan sommaren.

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  Simon Ljungman öppnar hjärtat

  2010 innebär tre albumsläpp för Simon Ljungman. I maj med Strandvägen, i oktober med Håkan Hellström och i dag med det projekt som ligger honom närmast hjärtat.– Selest är den musik jag vill leva på tills jag dör, säger sångaren.

  När popmusiker omnämner sin musik som något som kräver mycket av lyssnaren och som inte stryker medhårs är det lätt tänka sig inåtvänt, sparsmakat och skygglappar.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  Simon Ljungman använder samma fraser om Selest, men menar det motsatta.

  – För mig handlar det om att våga göra det man tror på fullt ut. Det är episkt och berättande, inga kompromisser och alla reglar upp.

  Många känner honom som gitarrist bakom Håkan Hellström sedan 2008. Bandet Selest som är en åttamannaorkester med egen stråkkvartett bildades redan 2006.

  Försenat album

  Förra sommaren kom singeln Född den 4 juli, och albumsläpp var planerat redan förra hösten.

  – Vi låg hos EMI som fick ett rejält ras och inte hade någon möjlighet att satsa på nya artister. Men skivan var inte lika bra då som den vi släpper nu – vi har med några nya låtar och det känns mer som en helhet.

  Sena nätter

  Kapellgatan 12 är titeln på Selests debutskiva – en Göteborgsadress som har betytt mycket för Simon Ljungman.

  – Där finns en lägenhet där jag och pianisten Sebastian Ring bodde tillsammans och skrev alla låtar till skivan. Det blev många sena nätter och samtal, och där var där alla i bandet träffades för första gången.

  Låter intensivt. Hur kommer det funka att jobba vidare med musiken?

  – Vi har redan börjat skriva låtar till nästa skiva. Kapellgatan handlar mycket om sorg och saknad – mycket puls är väl något slags ledord för det materialet vi skriver nu.

  ”Hjärteprojekt”

  Utöver Selest och Håkan Hellströms husband Augustifamiljen syns Simon Ljungman i flera konstellationer – punkpoppiga Strandvägen, visduon Ida och Simon bland annat.

  – Selest är mitt hjärteprojekt – jag har backat andra sångare, men det här är första gången jag skriver och sjunger mina egna låtar.

  Nervöst?

  – Ja, men det är viktigt att komma till insikt om att man inte kan räkna med att bli älskad av alla. Selest är ett sådant band som man gillar eller inte gillar, och hellre det än att alla tycker att det är ganska schysst.

  Fotnot: Selest kommer till Uddevalla den 14 september som huvudartist på Dinkytown på Bohusläns museum.