Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

BO Kollektivkonst 6.jpg
– Mina föräldrar som bodde här förr var väldigt öppna och bjöd in alla sina vänner till gården, så det känns roligt att Anna vill fortsätta med det och har bjudit in konstnärerna hit, säger Ingrid Karlsson (till höger om dottern Anna, längst till vänster i bild).

Skogens väsen i centrum för konstnärsmöte

I veckan har artister från sex olika länder och ett flertal konstnärliga discipliner sammanstrålat i Skredsvik Hede för gemensamt skapande och utbyte av erfarenheter. Temat för mötet är skogens väsen och legender.

– Under sju år samarbetade jag och levde tillsammans med medlemmar från kulturorganisationen Kud Ljud i Ljubljana. Det här är en av sakerna som kommit ut från den tiden, ett nätverk med människor från olika konstnärliga aktiviteter, säger Anna Ehrlemark, serietecknare och initiativtagare till mötet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Det gånga året tillbringade hon i morföräldrarnas gamla gård från 1936 i Skredsvik Hede. Här fick hon idén att söka finansiering för ett projekt som undersöker nya vägar för konstnärers mobilitet inom EU.

– I en stor kontext handlar det om att resa och arbeta som konstnär. I just den här kontexten bestämde vi oss för att arbeta med material från naturen och sådant som lämnats kvar i ladan.

Under veckan har de medverkande, med bakgrunder inom bland annat konst, teater, musik och cirkus samarbetat och utbytt idéer.

– Det är väldigt inspirerande. Ibland behöver man göra något helt annat än det man brukar för att komma ut från de ramar man är verksam inom, menar Sanja Žmavc, som arbetar med musik, teater och socialvetenskap i Slovenien.

Utifrån temat skog, mystik och ritualer har var och en fått göra sina egna tolkningar. I det gamla utedasset inreder Anna Ehrlemark själv ett häxbadrum med referenser till barndomens lekar och Ivana Armanini, konstnär och serietecknare från Kroatien, har målat en serieteckning på ladugårdens innervägg.

Ändra perspektiv

Göteborgsbaserade konstnären Åke Sjöberg gräver upp rötter till ett dött träd på tomten.

– Under ytan döljer det sig mycket oavsett om det handlar om samhället, naturen, eller människor. Jag vill ändra perspektiv och se trädet underifrån, säger han.

I dag, lördag, kan den som är nyfiken besöka gården.

– Då uppförs också en sorts korta aktioner i anslutning till sakerna vi skapat. Nika kommer exempelvis att göra akrobatik i träden, säger Sanja Žmavc.

Fotnot: De guidade turerna på lördagen startar klockan 14 och 16.

BO Kollektivkonst 3.jpg
MEST LÄST