Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Skona södra Uddevalla från vindkraften

Det är uppfriskande att det har blivit debatt om vindkraften i Uddevalla.

Jag har själv drabbats av Rabbalshede Krafts utbyggnad i Dingletrakten. Trots att det är 1 kilometer till närmaste vindkraftverk från min fastighet där, är ljudet mycket störande.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Vid informationsmötet i Uddevalla den 20 januari framgick att regeringen, markägare och vindkraftsbolag bedriver en intensiv lobbyverksamhet för mer vindkraft. Nya rön om ljudets spridning, som presenterades vid mötet, visar att de avstånd till bostäder som beräknats för Forshällautbyggnaden är för optimistiska.

Regeringens och riksdagens vacklande hållning till den framtida energiförsörjningen, markägarnas ovanligt förmånliga villkor och bidrag till vindelproduktion gör att de som bor runt kraftverken har svårt att hävda sina medborgerliga rättigheter.

Några politiker i Uddevalla kommunstyrelse ville inte visa sin vilja när de skulle besluta om vindkraftsutbyggnaden. De ville i stället låta länsstyrelsen avgöra frågan, vilket skulle innebära att vindkraften byggs ut som kommunens vindbruksplan visar. Det är fegt att frånhända sig beslutsrätten om utbyggnad av vindkraften bara för att de själva ska framstå i en bättre dager.

Skona Uddevalla kommuns södra delar från vindkraftsutbyggnad!

Lars Hansson

Uddevalla