Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Oskar Nilsson, med mamma Helene, från Brastad tyckte att det var en spännande och intressant dag på Nordens ark när de fick lära sig mer om att spåra djur. Här är de i amurtigerns inhängnad och har fått syn på ett tydligt spår från kattdjurets stora tass.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Spaning efter spår på Nordens Ark

Kattfötter är väldigt lika till utseendet, men storleken på fötterna skiljer sig åt beroende på art. Älg, häst och hjort är tåspetsgångare. Och björnen, den är hälgångare. Precis som människan.

Det är spårkurs på Nordens ark. Duggregnet hänger i luften och nattens frosthårda mark är på väg att tina upp i lerig sörja. Ingen idealisk dag att söka efter djurspår, men det går.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Ett gäng på knappt 20 personer, alla medlemmar i Nordens arks vänförening, hänger på när guiden Pelle Karlsson lär ut djurspårningens konster.

Det finns några bra grundknep som man kan ta till innan man ger sig ut för att spåra.

– Tänk först, hur gör djuret. Hoppar det? Går det? Kanske är det ett djur som oftast lufsar fram. Och underlaget, det påverkar också spårens utseende, säger Pelle Karlsson.

Humöret påverkar

Han håller upp en bok som berättar om djurens spår.

– Vargspåren till exempel. De förändras ofta beroende på underlag. Humöret påverkar också hur ett djurs spår ser ut. De ser olika ut beroende på om djuret är jagat, eller om det leker och har roligt.

När man hittar ett spår som man tycker är intressant och vill försöka lista ut vilket djur det är, bör man försöka följa spåren en ganska lång sträcka eftersom det är lätt att förväxla djurspår. Man ska gå åt det håll djuret kom ifrån, för man får inte följa efter ett vilt djur om man inte har tillåtelse.

– Hundspår och vargspår ser ofta väldigt lika ut, ibland påminner även rävspåren om de spår hundar lämnar efter sig. Genom att följa spåren, kan man se varifrån djuret har kommit och då också utesluta vissa arter, säger Pelle Karlsson.

Tumstock

En tumstock är också bra att ha med sig när man ger sig ut på ”spårjakt”, för att kunna mäta både spårens storlek och längden mellan stegen.

Bo Hägg och Maria Nyström har med sig sonen Johan på kursen.

– Det är bra att föreningen ordnar med en sån här dag. Vi har varit medlemmar i vänföreningen i fem år och det har saknats den här typen av aktiviteter, säger Bo.

Sonja Lundin är ordförande i föreningen och berättar att man under våren kommer att ordna med fler speciella dagar för föreningens medlemmar.

– Vi kommer att hitta på olika aktiveter den första lördagen i varje månad, åtminstone fram till sommaren.