Antonio Lindbäck och Andreas Jonsson firade efter att Sverige tagit en direktplats till lördagens lag-VM-final. Frågan är om duon får fira ett andra raka VM-guld på lördagen?
Antonio Lindbäck och Andreas Jonsson firade efter att Sverige tagit en direktplats till lördagens lag-VM-final. Frågan är om duon får fira ett andra raka VM-guld på lördagen?

"Är mycket bättre än när vi vann"

En elvaårig guldtorka tog slut förra året. Förutsättningarna för att Sverige ska stanna på speedwaytoppen? Goda.

ANNONS
|

Tre av förra årets fyra förare, som tog Sveriges första lag-VM-guld sedan 2004, är kvar. Den enda skillnaden är att 33-årige Peter Ljung (reserv i fjol) har gjort Andreas Jonsson, 35, Antonio Lindbäck, 31, och Fredrik Lindgren, 30, sällskap.

Att det är en minst lika formtoppad som rutinerad kvartett visade sig i tisdagens semifinal i Västervik, där alla fyra körde in tvåsiffrigt antal poäng när Sverige säkrade en direktplats i finalen.

- Vi är mycket bättre än vad vi var i fjol när vi vann, säger Andreas Jonsson.

ANNONS

- Men jag vet hur pass tufft det är i final. Med den här typen av schema som man kör efter i fyrlagsmatcher så är det så pass tajt.

"Bra fart"

Jonsson, med tre lag-VM-guld (2003, 2004, 2015), har hittat rätt de senaste veckorna.

- Jag har haft bra fart i grejerna och känner mig i bra form. Det är en positiv känsla att gå in i en lag-VM-final med lite självförtroende, säger han.

Förutom Sverige är Polen, arrangerande Storbritannien och raceoffvinnaren Australien klara för final.

Den svenske förbundskaptenen Morgan Andersson upprepar förra årets svenska gulduppladdning.

- Vi väljer att inte vara på arenan när det är så fanatiskt på bortaplan. Vi har bokat tv och middag vid 18.30 och har en ordentlig samling och genomgång, säger han.

ANNONS

"Mycket sten"

Banan på nybyggda National Speedway Stadium plågades av ihärdigt regn under fredagen och träningen ställdes in. Men under kvällen var det bra väder.

- Jag var här precis när banan var ny och då var det grus och mycket sten i materialet – det gav mycket sprut, så det var svårt att åka om. Men jag har hört av andra att det har blivit bättre och bättre, säger Andreas Jonsson.

Fakta: 2000-talets lagvärldsmästare

I fjol bröt Sverige en tio år lång dansk-polsk dominans i lag-VM i speedway. De 16 senaste lagvärldsmästarna:

2015: Sverige

2014: Danmark

2013: Polen

2012: Danmark

2011: Polen

2010: Polen

2009: Polen

2008: Danmark

2007: Polen

2006: Danmark

2005: Polen

2004: Sverige

2003: Sverige

2002: Australien

2001: Australien

2000: Sverige

ANNONS