Sanna Kallur välkomnar metoo-uppropet inom idrotten. Arkivbild.
Sanna Kallur välkomnar metoo-uppropet inom idrotten. Arkivbild.

Över 2 000 idrottskvinnor i metoo-upprop

Först tänkte hon att hon inte var drabbad. Sedan funderade hon ett varv till. Sanna Kallur välkomnar uppropet mot sexuella trakasserier inom idrotten.

ANNONS
|

Bransch efter bransch har vittnat om utbredda sexuella trakasserier.

Nu har turen kommit till sportens värld.

2290 kvinnor inom svensk idrott har anslutit sig till metoo-rörelsen och skrivit under ett upprop med namnet #timeout. Det rör sig om aktiva, tränare, förbundsanställda, sportjournalister och supportrar, skriver DN.

Kvinnorna berättar om allt från sexistiska kommentarer i omklädningsrum till tafsande och våldtäkter. Före detta alpina stjärnan Anja Pärson och simmaren Maja Reichard finns med bland de idrottsprofiler som skrivit under uppropet.

- Under en tid blev det en sport bland vissa män att hetsa varandra om vem som kunde ta på mina bröst eller rumpa på dansgolvet eller i baren. Jag slutade helt att gå ut. Jag tycker att det är viktigt att man fortsätter belysa problemet och att det aldrig tystnar, säger Pärson till DN.

ANNONS

"Långt ifrån okej"

Förra häcklöparen Susanna Kallur välkomnar initiativet. Hon vittnar om omfattande trakasserier inom friidrotten.

- Gud ja, absolut. Det finns ju överallt i hela samhället och idrotten är definitivt inget undantag, säger hon till TT.

36-åringen har egna erfarenheter.

- Min första reaktion när det här kom upp och man tog del av alla historier var "fy, vad fruktansvärt, men jag är ju inte drabbad". Sen tog det ungefär två dygn så kom det upp jättemycket i mitt huvud: "jo, men förresten, det där som hände då var ju inte helt okej, och det där som hände där, neej, alltså det är ju långt ifrån okej". Inga allvarliga saker men ändå sådant som man verkligen känner var övertramp, säger hon.

- Det är det som är talande för hela den här grejen, att man inte ens reflekterar över det. Sedan får det landa och så: "jo, det där var inte bra".

ANNONS

Hon tror att metoo-rörelsen kommer att få effekt.

- Absolut. Jag tror att det är ganska många som inte kommer att ge sig förrän det ger resultat. Att det rensas upp nu, det är fantastiskt.

"Helt oacceptabelt"

Riksidrottsförbundet RF:s ordförande Björn Eriksson reagerar starkt på uppropet.

"Det är helt oacceptabelt att män beter sig på det här sättet. Idrottsrörelsen har 3,2 miljoner medlemmar så naturligtvis finns det också här många män som har gått över gränser, trakasserat och begått övergrepp. Det är därför extra viktigt att vi tar ett stort ansvar för att ändra på detta och den utmaningen vill vi anta", säger han i ett pressmeddelande.

TT
Fakta: Idrottskvinnornas vittnesmål

Tre av berättelserna i #timeout-uppropet:

"När jag var 16 hade jag en karismatisk tränare som hade sex och relationer med flera i laget. Han var manipulativ och om man inte var med honom var man emot honom och då hamnade man i frysboxen. Man var antingen smickrad och villig eller ingen i hans ögon. När detta togs upp med styrelsen ignorerades det utan åtgärd."

"De som bestämmer i styrelserna på idrottsförbunden träffas på nationella konferenser. Några av oss anställda är med som föredragande och sakkunniga. På den stora festkvällen med dans, åker de äldre männens händer ned runt rumpan och håller fast, samtidigt kommer förslagen inför natten. Det är återkommande, så jag förbereder därefter ett antal kollegor (både män och kvinnor) att säkra mig i en ring för att inte bli uppbjuden eller att finnas runt mig så jag kan fly till dem om det blir för grovt."

"När jag arbetade för en ishockeyförening och vi skulle beställa nya arbetskostymer, sa vår vd till mig: 'Dig vill jag hellre se i lack och läder'."

ANNONS