AIK:s Kyriakos Stamatopoulos berättar själv för första gången om mutförsöket som skakade om fotbollssverige i våras. Arkivbild
AIK:s Kyriakos Stamatopoulos berättar själv för första gången om mutförsöket som skakade om fotbollssverige i våras. Arkivbild

AIK-målvakt talar ut om mutförsök

AIK:s Kyriakos Stamatopoulos berättar i en intervju med Expressen för första gången själv om mutförsöket som stoppade det allsvenska stormötet mellan IFK Göteborg och AIK i våras.

ANNONS
|

Stamatopoulos bekräftar i intervjun att han är den tidigare icke namngivne spelaren som utsattes för påtryckningar av en misstänkt matchfixare före mötet med IFK Göteborg i mitten av maj.

- Man vet inte vad man ska säga, du blir helt blank, blir nervös och vet inte vad du ska göra. Du blir rädd. Alla känslor på en och samma gång, säger han i intervjun.

Två miljoner kronor

Enligt Expressen erbjöds Stamatopoulos två miljoner kronor för att lägga sig i matchen.

ANNONS

- Självklart blev jag chockad. När du konfronteras med sådana här saker så blir du chockad. Framför allt när du inte förväntar dig det, då slår det emot dig hårt. Som med döden. Det är en sådan chock, säger han till tidningen.

Kände rädsla

Stamatopoulos säger att han direkt efter händelsen larmade AIK. Matchen blev kort därefter inställd. Hela händelsen skakade om fotbollssverige. Stamatopoulos själv säger att händelsen har satt djupa spår i honom, och att han en tid efteråt var rädd för familjens välmående.

- Ja, jag var rädd ett tag. Inte för mig själv utan för min familj. Även om det inte har förekommit några dödshot eller något sådant. Inget sånt alls. Polisen har varit fantastisk. De har gjort så jag och min familj har känt oss säkra. De har även varit fantastiska inom klubben, säger han till Expressen.

ANNONS

Åtal kan väckas snart

Till Expressen berättar dessutom kriminalkommissarie Fredrik Gårdare att utredningen i ärendet håller på att avslutas. Han vill inte gå in på detaljer eftersom "det är fortfarande sekretess", men säger till tidningen:

- Vi kommer inom kort att lämna över till Riksåklagaren mot korruption för beslut om åtal eller inte.

Stamatopoulos och AIK spelar derby mot Hammarby senare i dag.

TT
Fakta: Mutförsöket

Det var den 18 maj som AIK skulle möta IFK Göteborg på bortaplan. Några dagar före matchen uppvaktades Stamatopoulos av en misstänkt matchfixare som erbjöd stora summor för en läggmatch. Stamatopoulos larmade och Svenska Fotbollförbundet valde att ställa in matchen.

Händelsen är polisanmäld och ärendet är inte avslutat.

ANNONS