Uthållig familj. Annika Nilrud fick med sig mamma Elisabeth Åkerlund i Lurs Backyard Ultra.
Uthållig familj. Annika Nilrud fick med sig mamma Elisabeth Åkerlund i Lurs Backyard Ultra.

Annika en vinnare i Lur – efter 30 timmar

Annika Nilrud tog sig på söndagen i mål som vinnare i Lurs Backyard Ultra – efter 30 timmars löpning. Men hon var osäker på hur lång tid det skulle ta. "Jag hade förvarnat min chef att få ledigt på måndagen om det skulle behövas", säger hon.

ANNONS
|

Den andra upplagan av Lurs Backyard Ultra krockade med Strömstadmilen. Men det hindrade inte att det var ett stort intresse ultratävlingen.

– Loppet var fullt, vi hade 100 anmälda och ändå folk på väntelistan som ringdes in vid återbud, säger arrangören Monica Engkvist.

Lurs Backyard Ultra är ett löparprov som ställer krav på uthålligheten än snabbheten. Det gäller att, inom loppet av 60 minuter, springa så många varv som möjligt på en 6,7 kilometer lång bana. De som inte klarar det eller ger upp plockas bort från banan. De återstående löparna startar om varje heltimme. Till slut är bara segrarna kvar.

ANNONS

Det första startskottet gick klockan tio på lördagsförmiddagen. 30 timmar senare, sent på söndagseftermiddagen, kunde vinnarna i koras.

Emir Halalkic, Torslanda, vann på herrsidan och Annika Nilrud, Hälle, tog hem damklassen för andra året i rad. Båda löparna mäktade med 30 varv, drygt 20 mil till fots,

– Jag tog det väldigt lugnt hela tiden och gick upp för backar och var färdig med mitt varv tio minuter innan nästa start, Det är bra att ha marginaler, säger Annika.

Hällelöparen tillhör en av Sveriges mest framgångsrika ultralöpare. Hon tog i fjol bland annat brons i 24-timmarslöpning. Men den här tävlingen var ändå väldigt speciell. Vid sin sida på startlinjen hade Annika mamma Elisabeth Åkerlund.

– Hon hade sprungit fem kilometer ett par gånger. Nu sprang hon tre varv, så det blev en halvmara, berättar Annika.

Annika njöt verkligen att starta tillsammans med sin mor Elisabeth.

– Hon brukar följa med på alla tävling. Eftersom jag aldrig höll på med idrott när jag var yngre så är det lite kul att få en idrottsmorsa när man fyllt 40.

Har du någon favoritdel av loppet?

– Jag tycker nog när det har börjat mörknat och när man springer mitt i natten. Det är också i roligt i början av loppet när man pratar med folk. Samtidigt är man stel i kroppen då. Det är skönt att ha kommit en bit. I början är det mest en startsträcka.

ANNONS

Blev det aldrig tråkigt?

– Jag sprang tillsammans med Andreas Falk en dryg arbetsdag. När han inte kom vidare efter 25 timmar och klev av var det ganska tråkigt att fortsätta själv. Eftersom tvåan sprungit på 21 timmar så funderade jag på om jag också skulle kliva av. Men så kom svärföräldrarna dit och tittade och då gick det ju inte att sluta, säger hon och får det att låta som en självklarhet att fortsätta efter ett drygt dyns löpning.

Nu laddar Annika om för EM i 24-timmars. Det avgörs i Albi, Frankrike, 22-23 oktober.

– Jag hade velat springa Mors runt, ett jättefint lopp i Danmark. Men EM ligger för nära. Så det kommer nog bli att jag springer en halvmara i stället, säger Annika.

Fakta: resultat

Damer: 1) Annika Nilrud, Hälle IF, 30 varv, 201 kilometer, 2( Jessica Aiderborn, Lonesome Runners, 21 varv 140,7 kilometer, 3) Nina Eibring, Lonesome Runners/Kristinehamn Multisport, 17 varv 113,9 kilometer.

Herrar: 1) Emir Halakic, Torslanda, 30 varv, 201 kilometer, 2) Fredrik Forsström, Yxsjöbergs IF, 29 varv, 194,3 kilometer, 3) Andreas Falk, JA Träning, 25 varv, 167,5 kilometer.

ANNONS