Avancerad sjukvård på motocross-VM

Större idrottsevenemang kräver bra och snabb akutsjukvård. Det har ett företag i Uddevalla tagit fasta på. Nu är utbildningen inför VM i motocross i full gång.

ANNONS
|

Robert Sjöholmoch Joakim Sihlberg är till vardags ambulansförare. Men de driver också Heartbeat AES vid sidan om som specialiserat sig på sjukvård under större evenemang, främst idrott men också festivaler som Solid Sound.

– Allt fler arrangörer inser att det inte räcker med någon frivillig i reflexväst som det står sjukvård på, utan att det faktiskt krävs rätt utrustning och kompetens för att klara av allvarliga skador, säger Robert Sjöholm.

En idrott där risken för skador är stor är motocross. Något som bland annat BMK Uddevalla tar på största allvar. I Uddevalla väntar ett VM i augusti igen och där har Robert och Joakim med medarbetare hand om all sjukvård. I helgen utbildades personalen på att jobba i motocrossmiljö.

ANNONS

– Det är en sport där skaderisken är hög för deltagarna eftersom de kör i hög fart och hoppar högt. Oftast klarar det sig väldigt bra och kan köra vidare men när det väl händer något måste vi vara på plats snabbt, säger Robert Sjöholm.

Arbetsmiljön vid en skada på en motocrossbana är speciell och kräver mycket kunskap. Framför allt när det gäller säkerheten för sjukvårdarna. Det har hänt olyckor i samband med tävling när sjukvårdare arbetat på banan och blivit skadade.

– Vi får ej röra oss på banan utan att det varnas med flaggor. Alla är ju rutinerade ambulanssjukvårdare till vardags, men detta kräver speciell kompetens, säger Robert.

Utbildningsdagen inleddes med teori där sjukvårdarna bland annat lärde sig hur banan ser ut. Därefter var det praktiska övningar med en crossförare som fick agera patient.

– Det handlar om hur hjälmen tas av säkert och hur vi stabiliserar nacke och rygg om vi misstänker en skada där. Det var diskussion kring läkemedel och att vi ska vara bekväma med vår utrustning.

På eftermiddagen var det övningar ute på banan där alla gick runt själva banan. Dessutom fick man ta hand om en fingerad skada på en förare med allt vad det innebär av säkerhet och sätt att jobba.

ANNONS

– Vi jobbar vanligtvis inom ambulansen och har tid på oss att förbereda oss innan vi kommer ut till en olycka normalt sett. Här är det annorlunda när vi är på plats och snabbt ska ut till den skadade, säger Robert.

Förutom motocross-VM ska Robert och hans kollegor arbeta vid flera andra crosstävlingar, exempelvis seriematcher och Påskracet i Kungshamn på Långfredagen. Men flera större evenemang väntar.

– Vi ska även sköta sjukvården i samband med höstens fotbollslandskamper i Uddevalla, säger han.

ANNONS