Guldjakt. Meraf Bahta säger att hon känner sig starkare efter skadan. Nu hoppas hon kunna upprepa EM-guldet från Zürich för två år sedan.
Guldjakt. Meraf Bahta säger att hon känner sig starkare efter skadan. Nu hoppas hon kunna upprepa EM-guldet från Zürich för två år sedan.

Bahta på guldjakt

Lördagen 16 augusti 2014 blev Meraf Bahta europamästare på 5 000 meter. Knappt två år senare är hon ute på ny guldjakt på samma distans. – Jag har en bra känsla, säger hon inför lördagens lopp.

ANNONS
|

Om en dryg månad gör Meraf Bahta sitt första framträdande i ett olympiskt spel. Vägen till Rio går via Europamästerskapen i Amsterdam och ett höghöjdsläger i St Moritz.

För att inte glömma vardagen hemma i Göteborg. Det är där som alla pass på Slottsskogsvallen eller på Skatås motionscentrum avverkas.

Den här är en sådan här dag då strålkastarljuset känns långt borta. Även om EM-starten i Amsterdam bara är en dryg vecka bort. Regnet öser ner över Meraf Bahta och Johan Rogestedt, som båda tävlat framgångsrikt i Sollentuna GP ett par dagar tidigare. Tränaren Ulf Friberg ser harmonisk och nöjd ut – vädret till trots.

ANNONS

– Det här hör också till, säger Friberg och ler.

Meraf Bahta har inte tävlat i ett internationellt mästerskap sedan veckan före jul 2014. Det var då som hon tog en bronsmedalj i terräng-EM i Bulgarien. Men det var också där som hon som blev fotskadad och som spolierade i stort sett hela 2015. Men nu är Hällelöparen redo för ett nytt EM igen.

– Jag tycker att jag är ännu starkare nu än jag var innan skadan. Både fysiskt och mentalt, säger hon till Bohusläningen.

Det har 27-åringen också bevisat i årets framträdanden på löparbanan. Det gjorde hon redan i comebacken när raderade ut ett 20 år gammalt svenskt rekord på 3 000 meter (8.43,08) i den stjärnspäckade Diamond League-galan i Doha, Qatar.

Drygt två veckor senare var det dags igen. Den här gången i Rabat, Marocko, då hon förbättrade sitt egna rekord till 14.49,95. Det placerar henne som tvåa på årsbästalistan i Europa. Endast turkiskan Yasemin Can, 14,37,61, har sprungit snabbare hittills i år.

Men det räds inte Meraf Bahta som siktar högt.

– Jag hoppas att jag ska ta guld. Men jag har en bra känsla. Samma som jag hade 2014, säger hon.

Meraf var länge inne på att dubblera på EM. Men tränaren Ulf friberg och förbundskaptenen Karin Torneklint rådde henne att satsa på en gren. Det blir 5 000 meter som avgörs sent på lördagskvällen. Det blir dessutom inga försöksheat utan final direkt. Om Meraf valt att även springa 1 500 hade det blivit ett betydligt tätare program.

ANNONS

– Då hade det kunnat bli fyra lopp eftersom det är försök på 1 500. Men jag vill inte riskera något inför OS, säger hon.

Efter EM reser Meraf Bahta till St Moritz för att ladda inför Rio med ett höghöjdsläger. Det är ännu inte klart vilken distans hon kommer att springa på OS.

– Vi ska kolla på det efter EM.

Meraf Bahta

Ålder: 27.

Född: Eritrea.

Bor: Göteborg.

Klubb: Hälle IF.

Meriter: Europamästare på 5 000 meter i Zürich 2014. Svenskt rekord. Svenskt rekord på 3 000 meter, 8.43,08, och 5 000 meter, 14.49,95. Bronsmedalj i terräng-EM 2014. Segrare i Finnkampen.

ANNONS