New England Patriots Tom Brady, här med dottern Vivian, skrev NFL-historia med Super Bowl-segern.

Brady tog Patriots till historisk seger

Rutinen vägde tyngre när New England Patriots besegrade Los Angeles Rams med poängfattiga 13–3 i nattens Super Bowl. Quarterbacken Tom Brady, 41 fick lyfta segerbucklan för sjätte gången och lovade att fortsätta.

|

Inför matchen beskrevs mötet som en kamp mellan det gamla och rutinerade New England, med femfaldige mästaren Brady, mot det unga och hungriga Los Angeles Rams, som tagit sig vidare till final mot alla odds.

Till slut var det rutinen som segrade, i en match som inte bjöd på särskilt mycket offensivt godis. Slutresultatet 13–3 är den poängfattigaste finalen i Super Bowls historia. Det tidigare rekordet var 1971 års final som slutade 14–7 till Miami Dolphins.

2002 kunde Tom Brady för första gången titulera sig NFL-mästare. I år gör han det för sjätte gången, fler än någon annan spelare. Storstjärnan medger att han hade önskat att laget hade varit bättre framåt.

- Det var otroligt att vinna den här matchen, de spelade så bra. Rams hade ett fantastiskt försvar, de hade en bra spelidé. De gjorde varje omgång svår, säger han i eftermatchintervjun.

Tom Brady skrev in sig i historieböckerna på fler sätt, efter en dag på jobbet som innebar 262 passade yards.

Han kan titulera sig den äldsta startande quarterbacken som vinner Super Bowl, och har också vunnit fler NFL-finaler än någon annan spelare. Han är för övrigt också den som deltagit i flest finaler, med sina nio framträdanden. Och han känner sig inte färdig än, utan lovar att fortsätta minst en säsong till.

Äldsta tränaren

Tränaren Bill Belichick är också historisk, som med sina 66 år är den äldste huvudtränaren att vinna ligan, och har fler titlar än någon tränare.

- Alla räknade ut oss från början av säsongen, från mitten av säsongen, men vi är fortfarande här, säger han som svar på de olyckskorpar som kraxat om att Patriots era skulle vara över.

Inledningen av matchen blev avvaktande och båda lagen satsade på defensiven, med ett övervägande bollinnehav för Patriots. Först i andra perioden lyckades New Englands Stephen Gostkowski få till ett fieldgoal från 42 yard, efter att ha misslyckat med en spark från 46 yardslinjen i den första perioden.

Det blev de ända poängen och Patriots kunde gå till halvtidsvila med 3–0. Poängtorkan fortsatte in i tredje period, med en ynka kvittering av Rams.

I extas

Matchens första touchdown kom först i fjärde perioden, när New England drog ifrån till en 10–3-ledning, inklusive ett extrapoäng. Med 1,12 kvar punkterades matchen med ytterligare ett fieldgoal av Gostkowski.

Los Angeles Rams gjorde ett sista försök att komma i kapp, men en missad fieldgoalspark gjorde att matchen var över.

Julian Edelman utsågs till matchens bästa spelare efter att ha fångat tio passningar på totalt 141 yard.

- Jag är i extas, utropade han på planen.