Rasmus Dahlin. Arkivbild.

Dahlins solomål avgjorde CHL-åttondel

17-årige Rasmus Dahlin är uttagen till sin första landslagsturnering. I Champions Hockey League-åttondelen mot tjeckiska Liberec visade Frölundas supertalang varför. Backen avgjorde matchen med ett respektlöst solomål, 3–2.

|

Rasmus Dahlin har haft en bra vecka. Förbundskaptenen Rikard Grönborg tog ut honom i säsongens första landslagstrupp till Karjala Cup i november.

- Highlight-grejerna man ser på Youtube står ju Rasmus för när han åker igenom olika försvar, sade Grönborg.

I första matchen efter uttagningen, mot Liberec, visade han återigen sina fina kvaliteter.

I tredje perioden när Frölunda spelade ett oorganiserat powerplay tog Dahlin pucken i mittzon, gled förbi sin bevakare och bröt in på mål. Målvakten såg ut att förvänta sig en passning, men Dahlin sköt och satte 3–2.

Ett bra utgångsläge för Frölunda, som har vunnit CHL två år i rad, inför returen hemma i Göteborg om en vecka.

Malmö mötte också tjeckiskt motstånd i Trinec men förlorade med 1–2. Skåningarna tog ledningen på hemmais genom Nichlas Hardt och hade flera bra chanser att utöka. Men Trinec rivstartade den tredje perioden och vände och vann. Efter 53 sekunder fintade Martin Adamsky ner Malmömålvakten Oscar Alsenfelt på isen, rundade kassen och gav Vladimir Svacina öppet mål, 1–1.

Med knappt tre minuter kvar av ordinarie tid avgjorde Aron Chmielewski med en styrning framför mål.

- Onödigt och oförtjänt. Jag har stora chanser och andra har det också. Deras målvakt är riktigt bra också, säger Frederik Storm, som tror på en vändning i returen, till SVT.

- Är vi effektiva i Tjeckien går vi vidare.