Patrik Lundh (i mitten) gjorde 2–0 för Djurgården mot Skellefteå.

Djurgården trivs hemma mot Skellefteå

En, två, tre, fyra, fem – och nu sex gånger i följd. Djurgårdens segersvit hemma mot Skellefteå växer. Det blev 2–1 på Hovet och hör och häpna: det avgörande målet kom i powerplay.

|

Spelet i numerärt överläge har varit det stora sorgebarnet under hösten.

Djurgården hade inför mötet med Skellefteå klart sämst statistik av samtliga lag i SHL-ishockeyn i spelformen.

Å andra sidan är hemmamatcher mot västerbottningarna något av Stockholmslagets specialitet – och då var det kanske bara logiskt att ett powerplay-mål gav sjätte raka segern.

Patrik Lundh såg till att Djurgården tog vara på första chansen när han vallade in 2–0 via Skellefteåbacken Emil Djuses skridsko efter 12.59.

- Det var ett riktigt slumpmål men det är kanske något sådant som krävs för att det ska vända. Vårt spel i powerplay har varit under all kritik, men det är som under perioder när man förlorar många matcher: om det studsar rätt på några grillor får man lite självförtroende och då kan man få en positiv trend i stället, säger Lundh.

Djurgården var klart rappare än Skellefteå i den första perioden – den bästa i höst enligt Lundh. Gustav Possler gjorde 1–0 när han fångade upp returen på Henrik Erikssons skott redan efter 2.13 och efter knappt fem minuter offrade Skellefteås tränarpar Stefan Klockare och Bert Robertsson sin timeout – dock utan effekt.

Djurgårdens 2–0-ledning var kanske något mål för liten – men den räckte till tre poäng.

"Bjuder upp"

Lundh försökte sig på en förklaring till att laget radar upp segrar hemma mot Skellefteå.

- De bjuder upp till bra matcher med fart och fläkt och mycket chanser. Kanske passar det oss bättre än när lag backar hem, säger han.

Skellefteås stjärnkedja med Joakim Lindström, Oscar Möller och Pär Lindholm tillbringade inledningsvis en stor del av istiden i egen zon.

Halvvägs in i andra perioden var det ändå de rutinerade poängproducenterna som gav Skellefteå hopp. I spel fyra mot fyra (Lindholm var utvisad) fick Möller, som slog passningen, och Lindström, som direktsköt, ytorna de behövde och det var reducerat till 1–2. Målet var Lindströms åttonde i höst – vilket innebär delad skytteligaledning med Färjestads Michael Lindqvist.

"Mycket lugnare"

Skellefteå skapade en handfull chanser till i matchen men Adam Reideborn, SHL:s statistiskt sett tätaste målvakt med 94,39 i räddningsprocent, fortsätter att imponera.

- Jag håller mig mycket lugnare än tidigare. Jag har jobbat mycket med positionsspelet och själva räddningarna blir ganska enkla, säger han om lyftet.

På måndag tar förbundskaptenen Rikard Grönborg ut truppen till Karjala Cup, men trots storspelet har Reideborn inga tankar på Tre Kronor.

- Nej, jag har inte varit så bra tidigare så jag får nog jobba hårt i flera år för att få chansen. Det finns så många bra målvakter i SHL och KHL, säger han.

Djurgården och Skellefteå möts igen redan på lördagen – då i Västerbotten.

Fakta: Djurgårdens segersvit mot Skellefteå

Djurgården har inte förlorat hemma mot Skellefteå sedan den 24 januari 2015 (1–5).