Bästa svensk. 15-åringen slutade som bäst på en femte plats under EM. Det gjorde honom till bästa svensk i mästerskapet.
Bästa svensk. 15-åringen slutade som bäst på en femte plats under EM. Det gjorde honom till bästa svensk i mästerskapet. Bild: Isabella Persson

Dubbla känslor för Lind efter EM

Att tävla mot Europas bästa ungdomscyklister på tuffa banor på 1900 meters höjd. Det var många utmaningar som Oscar Lind ställdes inför i EM i mountainbike.

ANNONS

Oscar Linds bästa placering i EM förra året var en 38:e plats. I år var det bästa resultat en femteplats i det inledande kortloppet.

– Det känns helt okej, men det kunde vara lite bättre placeringsmässigt, säger han.

"Topp 10 hade jag varit nöjd"

Femteplatsen gav Lind förhoppningar. Kanske kunde resultatet ha blivit ännu bättre i de kommande tävlingarna. Men han avslutade som 25:a i stafetten och 12:a i långloppet.

– Mitt mål var att komma topp 15 i de individuella loppen och det gjorde jag så egentligen borde jag vara nöjd. Hade jag blivit topp 10 så hade det känts riktigt bra, säger Lind.

ANNONS

Tufft på hög höjd

Oscar Lind har hunnit skaffa sig mer erfarenhet från att tävla ute i Europa vilket hjälpte honom under mästerskapet. Men denna tävling hade förutsättningar som han ändå inte är van vid.

– Banan var annorlunda och den låg på 1900 meters höjd. Det var tufft i början. Luften blir tunnare och jag såg direkt på min pulsklocka att pulsen gick upp 20 slag mer än den brukar. Då blir inte återhämtningen lika bra, säger han.

Det gjorde också att han la upp loppen på ett lite annorlunda sätt.

– Jag försökte inte tänka så mycket på det. Men jag ville inte gå ut för fort för att bli trött direkt utan försökte hålla mig till min plan.

Bästa svensk

Efter de tre loppen kunde Lind titulera sig som mästerskapets bästa svensk. Men han är också ödmjuk och värnar om sina landsmän.

– Det är klart att det känns kul att vara bäst. Sedan är det tråkigt att till exempel Viktor Lindqvist, som vann SM, inte kom upp i den nivån han kan. Han är bättre och det är synd att han fick en dipp under mästerskapet, säger Lind.

ANNONS