Färjestads målvakt Stefan Steen jublar. Arkivbild.

Effektivt Färjestad vann sevärt Frölunda-möte

Klassikermöte. Och klass på hockeyn. Färjestads 7–4-seger hemma mot Frölunda hade det mesta och tog Karlstad-laget till toppen av SHL.

|

Inför stormatchen i Karlstad hyllades Rickard Wallin. Efter 669 matcher och fyra SM-guld hissades tröja nummer 51 till taket i ett utsålt Löfbergs arena.

Som en hyllning till SHL-ishockeyn bjöd sedan lagen på en förstaperiod som var värd entrépengen.

Frölunda dominerade men det var Färjestad som kom undan med en 3–2-ledning till första pausen.

Göteborgarna fick maximal utdelning i sina två powerplay i perioden. Poängmaskinen Ryan Lasch gav gästerna ledningen med sitt fjärde mål i höst.

Tre mål på sex skott

Men Färjestad var effektivt. Sex skott resulterade i tre mål för värmlänningarna. Det första avslutet på mål dröjde 10.39 – men gick i mål. FBK lyckades, för ovanlighetens skull, spela förbi Frölundas press och en formstark Dick Axelsson kvitterade till 1–1.

Frölunda återtog ledningen genom ett PP-mål av Viktor Olofsson, assisterad av Lasch. Färjestad visade sedan att laget också kan spela powerplay och utjämnade genom Michael Lindqvist, ny från AIK. Efter ett mönsteranfall kunde han enkelt raka in 2–2-pucken i öppen kasse.

Joakim Nygård gav Färjestad ledningen för första gången i matchen med ett desto fulare mål. Frölundas tama försök att freda målet gav Nygård chansen och han tog den genom att peta in pucken i mål, 3–2.

I mittenperioden tog Färjestad över. Efter en snabb spelvändning dök Nygård upp bakom sin bevakare och gjorde mål nummer två den här säsongen, 4–2, och hemmalaget ökade på i numerärt överläge när Marcus Nilssons passning styrdes olyckligt i mål via Frölundas Johan Nybergs skridsko, 5–2.

- Vi tappar skallen i andra perioden, där rinner matchen i väg för långt. Vi måste spela med mer tålamod och hjälpa våra målvakter bättre. De gör mål billigt på väldigt få chanser, säger Roger Rönnberg, tränare i Frölunda, till Cmore.

Färjestad serieledare

Frölunda skapade spänning i tredje perioden med två reduceringsmål. Tränaren Roger Rönnberg chansade genom att ta ut målvakten flera gånger i slutskedet. Det gav ett övertag som ledde till 4–5-reduceringen, men också två Färjestad-mål i öppen kasse för 7–4 och Frölundas första förlust för säsongen. Färjestad är obesegrat efter tre omgångar och ny serieledare.

- Fyra mål borta mot Färjestad är ruskigt bra och vi har något att bygga vidare på, i offensiven, säger Rönnberg.

Joakim Nygård var utan poäng inför matchen men stod nu för fyra stycken (2+2).

- Jag har utvecklat min fysik mycket och bättrat på mitt skott. Jag åker inte lika mycket i anfallszon utan åker för att hitta ytor. Jag har alltid haft farten men inte alltid fått med mig pucken. Skönt att målen börjar trilla in, säger han om sin utveckling.

Närmast väntar bortamatcher för båda lagen, Färjestad möter Mora och Frölunda ställs mot Växjö.